Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији 6. април 1941. године

Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији 6. април 1941. године

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у суботу, 6. априла 2019. године у 10 часова, предводиће церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији, у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу у Београду ( Рузвелтова 50, улаз у Алеју са Северног булевара).

 

Венце ће положити и представници Града Београда, удружења за неговање традиција, потомци страдалих и грађани.

 

Такође, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, положиће у 12 часова венац на Споменик пилотима браниоцима Београда (код хотела „Југославија“ у Земуну).

 

Венце ће такође положити представници Министарства одбране, Града Београда, Удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

На подручју Краљевине Југославије Други светски рат отпочео је бомбардовањем Београда, 6. априла 1941. године. За време масовног бомбардовања југословенских градова на хиљаде цивила је изгубило живот, а дошло је и до значајних материјалних разарања, попут уништења привредних, образовних, здравствених и културних здања.

У Алеји страдалих у шестоапрлиском бомбардовању која се налази на Новом гробљу у Београду, укупно је сахрањено 1992 суграђана. Од тог броја укупно је идентификовано 631 лице. Неидентификовано је остало 909 мушкараца, 393 жене и 59 деце.