Централна државна церемонија обележавање 101. годишњице примирја у Првом светском рату Дан примирја

Централна државна церемонија обележавање 101. годишњице примирја у Првом светском рату Дан примирја

Централна државна церемонија обележавање 101. годишњице примирја у Првом светском рату Дан примирја

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Зоран Ђорђевић предводиће у име Владе Републике Србије уз пуне војне и државне почасти централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти 11. новембра 2019. године, у 11 часова код спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату (комплекс Новог гробља у Београду).

 

Централној државној церемонији присуствоваће високи представници Војске Србије, Града Београда, дипломатски представници: Француске, Русије, Велике Британије,  Грчке, Словачке, Немачке, Турске, Данске, ДР Конго, Мађарске, Кипра, Аустрије, Мјанмара, Хрватске, Португалије, Босне и Херцеговине, Кубе, Сирије, Катара, Бугарске, Низоземске, Анголе, Грузије, Кувајта и изасланици одбране Аустрије, Швајцарске, Грчке, Велике Британије, Француске, Европске Уније и други.

 

Церемонији ће такође присуствовати удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. После церемоније полагања венаца и  одавања почасти министар ће се обратити присутнима након чега ће уследити уметнички програм.

 

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата. Она се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто време, у свим главним градовима државама-победницама у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја.

 

Присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом светском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сећања, али и афирмације помирења и сарадње као основа за даље унапређење билатералних односа Србије и држава-учесница у том оружаном сукобу.

 

Представници органа државне власти на свим нивоима, удружења грађана и поједници окупиће се 11. новембра 2019. године у 11.00 часова крај војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата, у својим срединама, и полагањем ловорових венаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине. 

 

Амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Републике Србије у Албанији, Алжиру, Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Грчкој, Египту, Италији, Канади, Мађарској, Македонији, Немачкој, Низоземској,  Пољској, Румунији, Словачкој Републици, Словенији, Тунису, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Француској, Хрватској, Црној Гори и Чешкој Републици обићи ће 11. новембра 2018. године у 11.00 часова српске војне меморијале и места страдања из раздобља Првог светског рата у државама у којима су акредитовани и полагањем ловорових венаца одати почаст невино пострадалим цивилима и ратницима.

 

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11.00 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 часова када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначких пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918.)

 

 

Молимо представнике медија да своје новинаре акредитују на адресу press@minrzs.gov.rs  до сутра до 9 часова.