25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНЕ „СТАНДАРДНЕ ОПЕРАТИВНЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ И ЗАШТИТУ ЛИЦА ИЗ МЕШОВИТИХ МИГРАЦИЈА ОД РОДНО ЗАСНОВАНОГ НАСИЉА“

 

Обележавајући Међународни дан борбе против насиља над женама, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларија Популационог фонда Уједињених нација у Републици Србији представили су 25. новембра 2019. године „Стандардне оперативне процедуре за превенцију и заштиту лица из мешовитих миграција од родно заснованог насиља“ у Хотелу Метропол у Београду. На представљању овог јединствене публикације, учествовали су представници надлежних државних органа, међународних организација и удружења, која се баве људским правима и спречавања насиља над женама.

 

„Стандардне оперативне процедуре“ су намењене свим установама и организацијама, као и волонтерима, који су оперативни или ангажовани у подршци и збрињавању миграната. „Објављивањем ове публикације желимо да ојачамо координацију активности усмерених ка жртвама родно заснованог насиља међу мигрантском популацијом. Тиме на најбољи могући начин обезбеђујемо примену политике Владе Републике Србије, која се односи на нулту толеранцију за сваки облик насиља“, нагласила је Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у уводној речи на промоцији наведеног издања.

 

Према резултатима истраживања које је спровела АДРА Србија, жене и девојчице у прихватним центрима наводе партнерско насиље као једно од највећих проблема са којим се суочавају. Ипак оне о овоме често ћуте што због уверења да је то прихватљиво, што због страха од последица пријављивања. Стога је објављивање „Оперативних процедура“ корак напред у суочавању и превазилажењу случајева насиља, као и њиховом пријављивању и благовременом процесуирању.