106. годишњица искрцавања српске војске на Крф и Видо

106. годишњица искрцавања српске војске на Крф и Видо

106. годишњица искрцавања српске војске на Крф и Видо

Читај ми

Обележавање 106. годишњице искрцавања српске војске на острва Крф и Видо почеће сутра, 21. септембра 2022. године, полагањем венаца и одавањем почасти у местима Ипсос/Дасија, Гувија и Агиос Матеос, на Крфу.

 

Комеморативну свечаност у Ипсосу/Дасија, код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло“, познатог као „Гвоздени пук“, у 9 часова предводиће државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

 

Комеморативну свечаност у Гувији, код Спомен плоче, на месту искрцавања српске војске на острво Крф 1916. године, у 10 часова предводиће државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, а одавању поште ће присуствовати и представници Републике Српске.

 

У месту Агиос Матеос ће у 12 часова бити одржана комеморативна свечаност код споменика војницима Дринске дивизије, коју ће предводити државни секретар Миодраг Капор, док ће у 13 часова државни секретар Зоран Антић положити венац код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве.

 

Пошту српским војницима ће на овим комеморативним свечаностима одати и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници општина Централни и Јужни Крф, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

 

Врховна команда српске војске је 24. новембра 1915. године одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на јадранско приморје. После више од месец дана тешких маршева, по најтежем времену и беспућу, српска војска дошла је до Скадра, Драча и Валоне, одакле се повукла на Крф, на којем се до априла 1916. године нашло 151.828 војника. 

 

Крфска епопеја представља један од најтрагичнијих и најсудбоноснијих периода новије националне историје, које је било обележено великим страдањем цивилног и војног становништва, који су, исцрпљени дуготрајним маршевима, спас потражили на грчким Јонским остврвима Крф и Видо.