Aa

Aa

У селу Крекови обележена 149. годишњица од почетка чувеног устанка у Херцеговини

У селу Крекови обележена 149. годишњица од почетка чувеног устанка у Херцеговини

У селу Крекови обележена 149. годишњица од почетка чувеног устанка у Херцеговини

Читај ми

Поводом Данa устанка у Херцеговини - Невесињске пушке, у оквиру заједничког обележавања са Републиком Српском, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, у име Владе Републике Србије, положио је венац на спомен-обележје погинулим устаницима у селу Крекови.

 

„Невесињска пушка била је једна од најважнијих догађаја у феополитичким размерама“, рекао је државни секретар Антић.

 

У име Владе Републике Српске венац је положио министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

 

Церемонији су присуствовали и представници конзуларних представништава Републике Србије у Мостару и Требињу,  представници у институцијама БиХ, града Требиња, општина Невесиње, Гацка, Калиновика, Источног Мостара, Билеће, Љубиња и Берковића, делегације 3 пешадијског пука ( Република Српска), НВО удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а Републике Српске, као и многоројни представници невладиних организација и грађани.

 

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти уприличен  је    културно-уметнички програм.
 

Невесињска пушка је назив за први сукоб између Срба и Турака у Херцеговачком устанку (1875-1878), који се одиграо 9. јула 1875. Завршен је лаком победом устаника. Упркос малим размерама ове битке ова устаничка победа била је сигнал за општи устанак у Херцеговини у лето 1875. По овој, првој устаничкој победи, цео устанак у Херцеговини (1875-1878) назива се Невесињска пушка.