Aa

Aa

Обележена 209. годишњица битке на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића

Обележена 209. годишњица битке на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића

Обележена 209. годишњица битке на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ђорђе Тодоров предводио је државну церемонију поводом обележавања 209. годишњице битке на Љубићу и годишњице смрти Танаска Рајића, која је одржана код споменика Танаску Рајићу, на брду Љубић.

 

У свом обраћању, Тодоров је рекао да су Први и Други српски устанак епохални догађаји из наше националне историје, који означавају прекретницу у борби за ослобођење од вековне османске власти.

 

,,У времену једне генерације, српско друштво започело је драматичну промену која ће му омогућити да крајем XIX века стане раме уз раме са свим независним европским народима. Снага овог покрета напајала се српском културом, духовношћу као и либералним начелима уређења друштва. Зачетак васкрса државе српске видимо у Првом устанку док потврду резултате ове борбе видимо у Другом српском устанку“, поручио је државни секретар Тодоров.

 

Он је подсетио да катастрофални крај Првог српског устанка није означио крај борбе и тежње за слободом, као и да патња и страдање нису сломили дух народа већ су га  очеличили и спремили за нове подухвате.

 

,,Бој на Љубићу је постао и остао сведочанство храбрости и спремности за жртву за род. Пре 199. година, на овом месту, Танаско Рајић је командовао топовском посадом и био је на првој линији одбране. Како нам предање говори, када су Турци надјачали српске положаје, Танаско је одбио да се повуче и наставио је да брани свој положај до последњег тренутка. Његова жртва инспирисала је његове ратне другове и допринела подизању морала устаника што је довело до успешног краја војних операција током трајања Другог српског устанка. Рајићева јуначка смрт у боју на Љубићу представља крвљу писано сведочанство о храбрости, пожртвовању и борби за слободу“, истакао је.

 

Поред Тодорова, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Моравичког управног округа, градоначелник Чачка, као и бројна удружења и грађани.