Aa

Aa

Влада жели да све што ради буде транспарентно и у интересу грађана Србије

Влада жели да све што ради буде транспарентно и у интересу грађана Србије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачкa и социјалнa питања Зоран Ђорђевић гостујући у емисији Свитање на ТВ Пинк-у, говорио је о контроли запослених на градилиштима, минималној цени рада, изменама Закона о ПИО када је у питању бенефицирани радни стаж и Закону о финансиској подршци породици са децом.

 

Након несрећног догађаја на градилишту у Београду, Инспекторат за рад је изашао на место догађаја и према речима министра Ђорђевића, утврђено је да радник који је страдао није био пријављен као и да није имао заштитну опрему.

 

 „Од када смо кренули са кампањом "Реци не раду на црно", поред борбе против рада на црно, промовишемо и безбедност и заштиту на раду као кључни фактор кад је у питању брига о нашим радницима. Желимо да пробамо да спречимо да уколико дође до неких нежељених догађаја да се то не заврши на трагичан начин“ рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да кад је грађевина у питању постоји пропуст у временском року за пријаву почетка радова, који ће у некој следећој измени и допуни Закона покушати да реши.

 

„Кад је у питању Инспекторат рада, грађевинске радове је потребно пријавити 15 дана пре почетка. Међутим фирме почну да раде одмах сутрадан. У периоду од тих 15 дана до званичног почетка радова ангажују се људи који раде на црно и то су углавном самосталне занатске радње или агенције које раде послове које могу да заврше за недељу до 10 дана. Инспекција кад изађе на терен после 15 дана не затекне никога“ рекао је министар и додао да ће управо решавање ове појаве бити део неке од следећих измена и допуна Закон о раду.

 

Како наводи министар, Министарство и Инспекторат за рад су отворили бесплатан инфо-телефон, где људи могу потпуно анонимно да пријаве било какву неправилност у раду, јер дужност Министарства јесте да штити права радника, као и да штити послодавце од нелојалне конкуренције.

 

Када је реч о укидању пенала за оне који одлазе раније у пензију, који имају бенефицирани радни стаж, Ђорђевић истиче да ова измена Закона о ПИО подразумева да колико година имају у бенефицији толико се умањује старосна граница и у једном тренутку би требало би да се сусретну са годинама старости и да више немају пенале.

 

„Oно што је дато кроз бенефицију, кроз бенефицирани радни стаж да се сразмерно томе и старосна граница помера уназад и да се негде сусретну у том тренутку, по тим условима уколико се сусретну и достигну и бенефицирани радни стаж за старосну границу они немају пенале или у случају да оду у превремену, а та разлика је мања, неће бити пенал у пуном износу већ ће бити сразмерно годинама које недостају“, објаснио је министар и додао да ове измене не би важиле за војску, полицију и БИА-у, који имају сопствене и посебне законе.

 

На питање о проширењу листе за бенефицирани радни стаж министар је рекао да Влада жели да види који су то послови који треба да буду у под бенефицираним радним стажом и да грађани морају да знају да идеја Владе није да било коме да узме нешто, већ само да то буде на један најправичнији начин урађено.

 

Када је у питању минимална цена рада, министар напомиње да садашња Влада за разлику од предходних може да се похвали да је транспарентност више него очигледна.

 

„Закон даје рок од 30 дана, 15 дана је рок да Влада договори и да предлог синдикатима и 15 дана је рок да се договари са синдикатима. Тако да, 15. септембар је рок када излази Влада са резултатима преговора. Оно што је добра вест и за послодавце и за синдикате јесте да ми тежимо ка томе да се минимална цена рада у врло блиској будућности изједначи са потрошачком корпом“ рекао је Ђорђевић.

 

Говорећи о Закону о финансијској подршци породици са децом министар је истакао да су наводи да се касни са испатом нетачни, јер се као и када су плате у питању, исплаћује овај месец за предходни.

 

„Раније је било кашњења с обзиром на то да смо чекали да послодавци исплате, па ми рефундирали, а нико од њих није приморавао да то буде у следећем месецу, већ су они каснили чак некада и по две-три године. Сваког 20. до 25. у месецу је договорено да буде период исплата, у договору и са трезором, како би у њему било довољно новца да би исплате могле да се обав, како не би било кашњења“, нагласио је министар Ђорђевић.

 

Према речима министра Влада, али и председник Републике Србије,  жели да промени демографску слику и сада се даје и породиљама за треће и четврто дете 12.000, односно 18.000 динара месечно током десет година.

 

„Имали смо разних случајева злоупотребе. Како бисмо то избегли, колико год је уплаћено, поделимо са 18 месеци и на тај начин одређује се износ. Ми ћемо свакако гледати да исправљамо то у будућности и да будемо још праведнији, да још више помогнемо “, рекао је Ђорђевић и нагласио да је први примарни задатак Владе Републике Србије да ради у интересу грађана Србије и државе Србије.