Лепе вести за најстарије грађане - ускоро повећање пензија

Лепе вести за најстарије грађане - ускоро повећање пензија

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић гостујући у емисији ОКО на првом програму РТС-а причао је о недавном састанку са представницима Међународног монетарног фонда, тренутном стању српске економије и могућностима за повећање пензија и плата.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је Република Србија добила позитивне оцене ММФ-а када су у питању остварени приходи ПиО фонда у 2019. години.

 

“Пратили смо какви су приходи ПИО фонда и приметили смо да је он већи за неких 9,41% у односу на прошлу годину, у односу на планирано од 18,1%  и онда са правом можемо да очекујемо да ћемо имати простора да повећамо и плате и пензије и то је добра вест за све наше грађане. Влада Републике Србије радиће и даље на реалним основама и очекујемо позитивне резултате”, рекао је Ђорђевић.

 

Како каже, оваквим резултатима допринело је повећање плата у јануару месецу и ван јавног сектора, добар рад инспекције рада, отварање односно креирање нових радних места као највећи плус свега што је урађено у претходне четири године.

 

„За разлику од неких ранијих времена, када се некако скривало и није било транспарентно, ми смо променили ту политику од 2014 године. Без обзира колико год је било лоше изашли смо и рекли грађанима шта хоћемо да радимо. Томе је допринела храброст и тадашњег председника Владе, садашњег председника Александра Вучића, да изађе пред народ и да каже у каквој се ситуацији налазимо и које су мере које ће Влада спровести”, истакао је министар и додао да је ангажовањем председника Вучића у спољној политици и привлачењем инвеститора да дођу и да улажу у Србију, Србија успела више од онога што је очекивано.

 

Према речима шефа делегације ММФ-а у Србији Џејмс Руфа у последње четири године догодиле су се велике промене у српској економији. Пре четири године дефицит је био висок, а јавни дуг је растао изузетно брзо, а Србија је ишла у правцу могуће кризе. Србија ј остварила велико постигнуће у последње четири године. Повратила је макроекономску стабилност, банке имају здраву ситуацију, јавне финансије су у много бољој позицији, дуг је близу 50%, БДП и даље опада, тако да је то велика промена макроекономског окружења. Истовремено, уложено је пуно напора у структурне реформе да се побољша начин функционисања економије, како би предузећа лакше инвестирала, а то значи раст и нова радна места. Руф је највише похвалио смањење незапослености, на неких 11%, као и раст броја радних места у приватном сектору.  

 

Када је у питању индексација пензија, Ђорђевић је истакао да је то била полемика и прошли пут са фискалним саветом.

 

„Ми имамо мало другачију политику и жеља нам је, колико год нас критиковали, да и минимална цена рада, односно минимална плата и просечна пензија буде далеко виша него што је сада. Сви знамо и сви сећамо времена кад је постојала индексација и када смо дозволи да поред те индексације и предвидљивости нама пензије буде 193 евра. Ми не желимо то. Ми желимо да пензије достигну одређени ниво. Мислим да смо министар финансија и ја направили један консензус да то буде отприлике минимална потрошачка  корпа. То је у овом тренутку 36.000 и кад будемо то имали, онда желимо да направимо ту причу где пензије прате минималну потрошачку корпу”, рекао је Ђорђевић и нагласио да повећање пензија зависи од низа ствари, као и од ситуације која се дешава и у Србији и у Европи.

 

Када је у питању укидање пенала за превремено пензионисање, Ђорђевић је рекао да се тренутно о томе не размишља и да за то морају економске околности да буду потпуно другачије, како се не би угрозио пензиони фонд.

 

На питање о укидању забране запошљавања у јавном сектору министар је рекао да би она, по неким резултатима, требало да буде укинута од следеће године. Навео је и да ће, што се тиче платних разреда, они готово сигурно заживети од 1. јануара следеће године.

 

„Оно што је нама битно и што је Министарство државне управе урадило јесте Уредба о вредновању, израда компетенција радних места, нова систематизација, значи анализа пословних процеса која ће бити наметнута свима да ураде, да виде шта и како треба да изгледа”, истакао је.

 

На крају, министар је нагласио да је обећање Владе, министра финансија и његово лично да ће се ићи ка томе да пензија у Србији буде једнака минималној потрошачкој корпи, а то у овом тренутку значи близу 300 евра, као и да се не бежи од тога да се једног дана постави индексација и да се не дозволи да пензије икада више буду мање од тог нивоа.