Aa

Aa

Премијер Вучић: Задатак да утврдимо тачан број страдалих Срба у НДХ

Премијер Вучић: Задатак да утврдимо тачан број страдалих Срба у НДХ

Читај ми

ДОЊА ГРАДИНА - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да пред институцијама Србије и РС стоји задатак да се утврде тачна имена страдалих Срба на територији Независне државе Хрватске, јер ни после више од 70 година то није утврђено.

"То морамо да урадимо и због повампирења усташке идеологије у савременој Хрватској, која се огледа у ревизији чињеница које је историјска наука већ прихватила", рекао је Вучић на обележавању 75 година од формирања концентрационог логора Јасеновац.

Он је навео да смо сведоци како се из понора историје на сцену враћају идеје некадашње НДХ, да ћемо мирно и поносно истрепети све то, али да никоме и никада нећемо дозволити Јасеновац, Јадовно, Јастребарско, али ни Олују.

"Србин више неће у јаму, Србин више неће беспоговорно у смрт, Србин више неће и не може без своје њиве, имања, куће, огњишта", подвукао је Вучић.

Он је рекао да Србин више не пристаје да буде крив само зато што је Србин и што се крсти са три прста, а Србија никад више неће бити слаба да гледа, ћути и допушта уништење, погром дела сопственог народа.

Вучић је истакао да Срби никоме не прете и да хоће мир и најбоље односе, чак и са онима који су хтели да нас нема.

"Такву политику сматрамо делом своје будуцности, али ћемо да будемо свој на своме, да живимо своје обичне животе у својим опанцима и под српском капом", рекао је Вучић.

Он је рекао да је изгубљено много живота да бисмо се плашили кољача и убица, како је рекао, које неки свакодневно промовишу као националне хероје.

"Не плашимо се тих убица, све смо лекције научили, ваше песме и злокобне претње само нас уједињују, на ваш подсмех одговарамо осмехом, на вашу мржњу љубављу", рекао је Вучић.

Он је рекао да су Срби у НДХ били крви за то што постоје и што се нису одрекли своје православне вере и огњишта, додајући да су у Доњој Градини направљене гробнице за оне који су тада сметали развоју једне нацистичке државе, а да Анте Павелић за своја злодела није одговорао.

Вучић је рекао да не жели да говори страшним бројевима, између осталог и о 30.000 страдале деце, већ да хоће уместо тога да се задржи на једном броју - на 1,2 метара дубине на којој су покопавани побијени.

"Зато што данас стојимо на тој мери 1.2 метра од ужаса, само на 1.2 метра покопавали су убијене Србе, 1,2 метра од смрти, ножа, камена, маља, смеха убица...", рекао је Вучић.

Премијер Србије је рекао да нико од "крвника" није покушао да опере крв са својих руку.

"Или их је просто и данас баш брига, сасвим мирно спавају и утркују се, као што видите, да докажу да им је деда био усташа... Нама није, наши дедови су овде, на 1,2 метра испод земље, заклани, стрељани, ударени маљем, положени су у темељ њихове 'божје државе', усташке државе њихових дедова", рекао је Вучић.

Због тога, како је рекао, данас ми, унуци жртава на само 1,2 метра, на територији усташке "божје државе" певамо поносно Боже правде.

"Па које онда победио?", упитао је Вучић, додајући да унуци оних који су били предодређени да умру за нечије пусте снове, памтимо без мржње и без освете, те да је наш успех, рад и раст, наша победа њихова највећа казна.

"Наши преци знају да то није било узалуд", рекао је Вучић, наводећи да је српски народ преживео и да никада више неће дозволи да га неко спусти на тих 1,2 метара.

Поручио је да ћемо ходати подигнуте главе напред, а не уназад, од сада па занавек, с поносом који обезбеђују деде жртве, а не деде усташе.

"Зато вас молим за тренутак тишине за све оне којих више нема, тишине у којој ће бити све наше речи за све њих, и за оне покопане на 1,2 метара, и на оне који су их ту сместили. Нека је вечна слава свим погинулима и убијенима у Градини и Јасеновца. Нека живи Република Српска. Живела Србија", поручио је Вучић.

Вучић и Додик о Јасеновцу: Очували смо свој род и мир

Вучић је такође поручио да је наша победа у томе што ћемо сви бити уједињени и што ћемо на том месту показати да умемо да сачувамо и свој род и мир.

"На месту где су усташе правиле своју "божју државу" убијајући децу и људе само зато што су Срби ми ћемо да певамо "Боже правде" и да покажемо да умемо да сачувамо свој род и мир", рекао је Вучић у изјави Тањугу по доласку у Бањалуку.Tan2016 8 19 21560113 2

Он је, уочи комеморативног скупа у Доњој Градини истакао да је данашњи дан веома важан јер се обележава 75 година од настанка, како је рекао, "фабрике смрти" за Србе, Јевреје и Роме логора Јасеновац, који је прављен у име усташке "цивитас деи", односно божје државе.

"Али оно у чему јесте наша победа, то је да ћемо сви бити уједињени данас и да ћемо на месту где су они правили своју 'божју државу', убијајући децу и људе само зато што су Срби, певати 'Боже правде' и показати да умемо да сачувамо свој род, и да нам се више никада не догоди и понови Јасеновац, Јадовно, Јастребарско нити Олуја", рекао је Вучић.

Он је додао да му се чини да ћемо увек имати довољно знања и мудрости да сачувамо мир и свој народ.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је данашњи дан важан јер су у обележавању 75 година од формирања Јасеновца уједињени Србија и Република Српска, односно читав народ.

"У Јасеновцу је убијено 500.000 Срба и 200.000 припадника других народа. Срби се ту нису нашли случајно, нити су били колатерална штета, и то говори о томе да је логор направљен с циљем да уништава Србе у познатом пројекту - једну трећину убити, једну трећину раселити и једну трећину покатоличити", истакао је Додик Тањугу.

Према његовим речима, убиство трећине становништва српске националности у Хрватској говори о томе да је то био свиреп план и колико је било усмерено против Срба само зато што су били други у односу на Хрвате.

"Знамо да је прошло много година и да је бивша Југославија потиснула истину о Јасеновцу. И на овој генерацији политичара и државника је да учине све да се та истина до краја спозна и да о геноциду сазнају сви који то нису хтели или могли да сазнају претходних година", навео је Додик.

Додик: У име мира се морамо суочити са последицама рата

Председник Републике Српске Милорад Додик је поручио вечерас свима у БиХ и региону да у име мира морамо да се суочимо са последицама прошлог рата.

"Тако имамо шансу да нам се то не понови", поручио је Додик на комеморативном скупу поводом обележавања 75 година од оснивања концентрационог логора Јасеновац.Tan2016 8 19 215554403 0

Он је рекао да је Република Српска услов и гаранција опстанка на овим просторима, а да би сви други из БиХ и региона то схватили треба да, како је навео, дођу и погледају "скромне табле погинулих".

"Зато је РС неуништива, нисте видели мању државу у коју је уграђено више жртава", поручио је Додик.

Како каже, ово страшно место изнова опомиње да не треба дозволити нова застрашивања, јер смо у прошлости платили превелику цену и доживели геноцид који није назван правим именом.

Додик истиче да Јермени траже да цео свет декларише као геноцид њихово страдање од Турске и да не види разлог зашто Срби, Јевреји и Роми то не би тражили.

Он је нагласио да не смемо о томе да ћутимо, као и да цео слободарски свет не сме да игнорише историјске чињенице и ћути о жртвама НДХ, додајући да је антифашизам уграђен у темеље Европе.

Додик је додао да је важно и да се истакну сви који се се као антифашисти побунили против такве државе, не само са српске стране већ и у самој Хрватској.

"Хрватска, верујемо, данас није Независна држава Хрватска и зато градимо према њој политику мира. Славите ваше победе, али немојте да славите наше трагедије", додао је Додик.

Навео је као пример општину Дубица, где су усташе побиле у Другом светском рату више од 55 одсто становништва, и која још није успела да достигне број становника пре НДХ.

"Зли људи и зла времена, мислили су ако фабрика смрти ради у три смене да се може истребити један народ", казао је он, додајући да је Хрватска исписала најмрачније странице савремене историје геноцидом над Србима, Јеврејима и Ромима.

Додик је нагласио да зато морамо да научимо нову лекцију о геноциду и овде подигнемо заставе мира - српске заставе живота и поручимо да нису побили све наше људе, нити су побили људе у нама.

Додик је казао да 500.000 Срба овде није страдало случајно, као и "да смо остали на страни човека и историје, на исправној страни".

"Протерали су нас одакле год су могли, али не могу да протерају сећање на нас", рекао је Додик, додајући да је "долазак овде препун бола, али и стида што се и након 75 година нисмо одужили жрвтама усташког геноцида".

Истакавши да морамо престати да се успут сећамо жртава Јасеновцу, Додик је поручио да се у Доњој Градини наставља живот и да морамо остати на правој страни.

Он је навео да смо у прошлости платили превелику цену и доживели геноцид који није назван правим именом, али да су добродошли и сви који се нису појавили ни на једном помену српски жрвама.

Скупу су присуствовали и министри две владе, члан Председништва БиХ Младен Иванић, председник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац, Арие Ливне, представници СПЦ, Савеза јеврејских општина, ромске националне мањине, бројних удружења, као и грађани, те становници поткозарских општина, одакле је страдало највише становника у Јасеновцу.

Систем концентрационог логора чије је средиште било у Јасеновцу представља једну од локација на којима је током Другог светског рата извршен масовни геноцид. Према подацима до којих се дошло, може се тврдити да је у овом логору усмрћено око 700.000 људи, највећим делом Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста.
Систем концентрационих логора са средиштем у Јасеновцу, основан 21. августа 1941. године, сматра се местом најмонструознијег убиства више стотина хиљада људи, међу којима и 19.544 деце млађе од четрнаест година.
Логор у Јасеновцу налазио се на површини од око 210 км² дуж леве обале Саве, на потезу од Старе Градишке на истоку до села Крапље на западу, као и од Струга на северу до линије између Драксенића и Бистрице на југу.
Након више неуспешних покушаја пробоја из логора, преостали логораши су 22. априла учинили још један напад који је донео слободу мањем броју њих. Већи број је страдао у борбама са логорским чуварима. Логор у Старој Градишки, део јасеновачког комплекса, ослобођен је 23. априла 1945. године, а трупе југословенске Друге армије ушле су у напуштени логор Јасеновац 2. маја исте године. Пре него што су напустили логор у Јасеновцу, усташе су ликвидирале све преостале заточенике, девастирале део грађевина и покушале да униште трагове својих злочина.