Aa

Aa

Наставља се рад на изради Закона о несталим лицима

Наставља се рад на изради Закона о несталим лицима

Наставља се рад на изради Закона о несталим лицима

Читај ми

„Питање несталих лица јесте цивилизацијско питање и постоји апсолутна политичка воља да се ово питање реши“, истакао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на конференији за новинаре поводом Међународног дана несталих лица, а коју је организовала Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.

 

Министар Селаковић је најавио да ће Радна група за израду Закона о несталим лицима наставити са својим радом и да израда тог закона има пуну политичку подршку. Он је објаснио да ће бити настављен рад на наџрту закона тамо где се стало 2021. године.

 

„Наставићемо рад на изради закона, јер за то постоји политичка воља, исказана на састанку код председника Републике који је одржан још 2. септембра 2019. године, и зато што та политичка воља у мандату председника Александра Вучића постоји”, навео је Селаковић.

 

Он је подсетио да је недавно одржан састанак са представницима Координације на којем су издефинисане три битне теме на којима ће се радити у будућем периоду – прва, израда закона, друга помоћ и подршка Координацији и удружењима несталих и трећа, изградња културе сећања.

 

„Ова владајућа структура, на иницијативу председника Вучића, још пре девет година започела је са изградњом културе сећања када је у питању обележавање значајних датума, годишњица, везаних за страдање нашега народа“, навео је Селаковић, те подсетио да се од само неколико година уназад обележава Мартовски погром, НАТО бомбардовање, акција „Олуја“ итд, те предложио да се успостави и Национални дан несталих лица у сарадњи и подршку Координације и удружења. Селаковић је рекао да је Министарство покренуло иницијативу да се у сваком граду и општини у Србији подигне спомен обележје погинулим борцима за време сукоба деведесетих, те да је исто потребно урадити и када су у питању нестала лица и цивилне жртве, за шта је потребна, такође, подршка Координације и удружења.