Aa

Aa

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Читај ми

Поводом низа нетачних и тенденциозних навода које је Петар Владетић рекао у појединим медијима, и тиме покушао да наруши углед Установе за децу и младе „Сремчица“, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је у последње две године, ресорно Министарство уложило значајна новчана средства у побољшање услова живота корисника у овој установи, као и у свим установама социјалне заштите на територији Србије. 

 

„Установа „Сремчица“ је прикључена на систем даљинског грејања, реконструисане су колско-пешачке стазе и спортски терени у оквиру комплекса, извршено је пошумљавање зелених површина, закључен је уговор са Урбанистичким заводом Београда за промену Плана детаљне регулације насеља Сремчица којим ће се формирати грађевински комплекс, обезбедити потребне дозволе за изградњу нових објеката и успостављање нових услуга“, навео је министар.

 

Како је рекао, овим уговором Установа је добила могућност да реализује план о изградњи више кућа за самостално становање у оквиру свог комплекса, као и спољни амфитеатар за студенте којима су врата Установе увек отворена за стицање нових знања и вештина. 

 

Према његовим речима у Установи за децу и младе „Сремчица“ је према најмодернијим стандардима комплетно реконструисан Дечији павиљон који је опремљен савременим инструментима за рад са децом и младима са сметњама у развоју и поседује: сензорну собу, манипулативну собу, салу за психомоторичку рехабилатацију и хабитацију, окупациону - психомоторичку собу и собу са комбинованом интерактивном продукцијом. 

 

Ђорђевић је истакао и да су израђени пројекти за реконструкцију мушког и женског павиљона, као и кухиње са вешерајем. 

 

„Ово је изузетно значајно за побољшање квалитета живота корисника који живе у Установи. Реновирање свих ових објеката требало је да почне у 2020. године, али је због вируса COVID-19 то одложено до даљег. Почетак радова на реконструкцији ових објеката се очекује чим буде повољнија епидемиолошка ситуација“, рекао је министар.

 

Такође, Ђорђевић је навео и да је комплетно  реновирана Амбуланта установе у којој се налазе просторија за интервенције и преглед корисника, стоматолошка ординација, ординација за физикалну медицину и рехабилитацију, магацин лекова, лекарска соба, соба главне медицинске сестре, соба за медицинске техничаре, просторија са хидромасажном кадом, као и две собе за опсервацију корисника. 

 

„Приликом реновирања Амбуланте, Установа „Сремчица“ постала је прва установа социјале заштите која је регистровала гинеколошку ординацију у оквиру свог дома. Пратећи нове трендове у социјалној заштити, изграђен је терапијски мањеж за хипотерапију и терапијско јахање, што је Установу сврстало међу ретке институције које су то обезбедиле“, нагласио је министар.

 

Он је рекао и да је отворен спортско - рекреативни клуб корисника у оквиру ког корисници имају прилику да играју билијар, пикадо, стони фудбал и стони тенис, опремљен је и поново стављен у функцију фризерски салон, реновирана је зграда управе у којој се сада налази нови простор – конференцијска сала за едукације/семинаре за запослене и остале раднике у социјалној заштити.

 

„Чињеница је да смо 2012. године наследили веома лоше стање у установама за смештај, и да смо одмах направили планове како бисмо све установе реконструисали у потпуности, и опремили по највишим стандардима. То није нешто што може да се уради преко ноћи, али смо марљивим радом успели велики део да реконструишемо. Неки желе да губимо време тако што ћемо да се правдамо за лоше стање које смо наследили, али ми ћемо ипак да се хвалимо оним што смо успели да поправимо и тако ћемо наставити и у будућности“, нагласио је министар и додао да ће се наставити са улагањима на реконструкцији Установе „Сремчица“, како би она у потпуности била реновирана. 

 

Напомињемо и да је господину Владетићу, због повреде радне обавезе и непоштовања радне дисциплине и то због несавесног и немарног извршавања радних обавеза, занемаривања корисника и друга понашања којима се нарушава здравље и достојанство корисника и живот корисника, уручено решење о отказу уговора о раду.

 

Наиме, дана 24.05.2020. године, корисник за кога је тога дана непосредно био задужен Петар Владетић, је самовољно напустио Установу. Петар Владетић, оставио је кориснике без надзора, и то кориснике који нису способни да се самостално брину о себи и укључе у активности дневног живота у заједници,  због чега им је потребно физичко присуство и континуирана помоћ другог лица. Увидом у видео запис, је утврђено да је Петар Владетић, кориснике оставио без надзора више од два сата, када је корисник и самовољно напустио Установу. 

 

Петру Владетићу је 2018. године такође уручено решење о отказу уговора о раду због истих повреда радних обавеза и непоштовања радне дисциплине. Враћен је на посао као узбуњивач, иако по том основу није ни добио отказ. 

 

У периоду од октобра месеца 2019. године до изрицања решења о отказу уговора о раду, запослени Петар Владетић је у континуитету, због несавесног и немарног извршавања радних обавеза, занемаривања корисника, остављањем корисника без надзора, неовлашћеног напуштања посла, неприкладног одевања, боравка у објектима Установе мимо радног времена, за време одсуствовања са рада због привремене спречености за рад, више пута усмено опоменут да понашања запосленог представљају повреде радних обавеза и непоштовање радне дисциплине, а послодавац је настојао да настале ситуације са запосленим реши на миран начин и дијалогом. Како настале ситуације нису могле да се реше на наведени начин, Петру Владетићу је уручено решење о отказу уговора о раду.