Aa

Aa

Чврсто пријатељство Србије и Краљевине Мароко

Чврсто пријатељство Србије и Краљевине Мароко

Чврсто пријатељство Србије и Краљевине Мароко

Читај ми

На маргинама 30. генералне скупштине и конгреса Светске федерације ветерана, који се одржавају од 6. до 10. марта у Београду, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић састао се данас са високим комесаром Краљевине Мароко за ветеране и бивше припаднике Армије ослобођења Марока и потпредседником Светске федерације ветерана Мустафом ел Ктиријем.

 

Министар Селаковић се захвалио високом комесару на приниципијелном и чврстом ставу Краљевине Мароко када је у питању очување територијалног интегритета и суверенитета Р. Србије. Он је истакао да Србија и Мароко баштине традиционално дуго пријатељство чије су основе постављене још након Другог светског рата. Осврћући се на тај период, министар Селаковић је рекао да је Југославија још у то време подржавала борбу против империјализма и колонијализма, посебно у Африци и да се том политиком и данас поносимо.

 

Говорећи о Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, министар је навео да је борачко-инвалидска заштита у врху приоритета Министарства. Он је додао да Министарство тренутно ради на даљем развоју права борачке популације.

 

Високи комесар ел Ктири ја навео да Комесаријат на чијем је челу брине о борцима и њиховим породицама, и да настоји да им пружи и финансијску, и здравствену, али и друштвену подршку. Посебна помоћ је усмерена ка давању економских подстицаја и образовања за децу бораца, како би сама покренула своја мала и средња предузећа. Он је истакао да Краљевина Мароко посебну пажњу посвећује очувању историје и националног духа, у циљу неговања сећања на ослободилачке ратове и борбу за слободу. 

 

На крају састанка, министар и високи комесар су најавили да ће ускоро бити потписан Меморандум о сарадњи између Комесаријата и Министарства у циљу јачања односа и сарадње две земље у области борачко – инвалидске заштите.