Потписан споразум у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“

Потписан споразум у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“

Читај ми

Државна секретарка др Стана Божовић Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присуствовала је свечаном потписивању Споразума у оквиру програма ИПА 2016 ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома'', који ће се спроводити у 10 новоизабраних општина: Лебане, Вршац, Сурдулица, Дољевац, Младеновац, Пирот, Смедеревска Паланка, Аранђеловац, Бечеј и Лозница.

 

Др Стана Божовић изразила је задовољство због почетка спровођења компоненте 1. овог програма, али и због избора баш ових јединица локалне самоуправе у којима ће се компонента реализовати. Такође, наводи и је  Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности  упознат са мерама које су спровођене на пољу инклузије Рома и Ромкиња током претходног периода као и са плановима који су наведени за предстојећи период.

„Сматрамо да су извештаји које сте Министарству поднели почетком године један од показатеља ваше спремности да будете део овог важног процеса. Такође, сматрамо да је при одабиру општина вођено рачуна о броју становника ромске националности у њима, о њиховом степену развијености и о равномерној регионалној заступљености. Кључна реч у процесу који данас заједно започињемо јесте ,,одрживост''. Уз материјалну подршку наших партнера из Европске Уније и логистичку подршку Сталне конференције градова и општина бићете у могућности да успешно започнете жељене кораке ка оснаживању ромске заједнице у вашим општинама“, рекла је Божовић.

 

Државна секретарка истакла је да је један од приоритета овог пројекта стварање мобилних тимова за инклузију Рома и Ромкиња, а водећа улога у тимовима намењена је координаторима за ромска питања.

 

„Ресорно Министарство сматра да њихов статус мора бити јасно дефинисан у оквиру сваке општинске управе. Такође, сматрамо да је од суштинске важности да особа која обавља дужност координатора буде ромске националности како би стекла неопходно поверење у оквиру локалне ромске заједнице и била сензитивисана за њихове проблеме у свим појединостима“, нагласила је.

 

Свечаном потписивању је  присуствовали су и председник Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. Године др Ненад Иванишевић и шеф I сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији Николас Бизел, као и представници 10 поменутих општина.

 

Носилац овог пројекта је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања питања, а спроводи га Стална конференција градова и општина. Програм има за циљ унапређење и оснаживање локалних заједница за укључивање Рома.