„Олуја“ један од највећих погрома српског народа

„Олуја“ један од највећих погрома српског народа

Читај ми

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Србије Ана Брнабић и чланови Владе Србије присуствовали су државној манифестацији посвећеној обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“.


Вучић је, на стадиону Спортско-рекреативног центра „Тиквара“ у Бачкој Паланци, поручио да Србија више неће бити само уточиште, већ и заштита, да ће стајати уз свој народ и да неће дозволити да буде прогањан и убијан.


Он је изразио захвалност свим људима који су дошли на ову манифестацију, истакавши да су се окупили сви српски политички представници из Републике Српске, Босне и Херцеговине (БиХ), Црне Горе и Хрватске.


Парастос свим жртвама служио је патријарх српски Иринеј, који је у обраћању окупљенима рекао да је једина кривица настрадалих то што су били Срби и што су припадали православној вери.


Централној државној манифестацији присуствовали су и представници Владе Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије, Народне скупштине Републике Српске и других органа Републике Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.


Своје сећање на август 1995. године пренели су сведоци из избегличке колоне која је стигла у Србију.


Овом приликом одржан је и пригодни уметнички програм који је подсетио на голготу коју су прогнаници прошли пре 23 године.


Хрватска војска је 4. августа 1995. године почела операцију "Олуја", у којој је убијено или нестало приближно 2.000 Срба, а протерано више од 220.000.