Aa

Aa

Одржана 95. Редовна седница Социјално – економског савета

Одржана 95. Редовна седница Социјално – економског савета

Одржана 95. Редовна седница Социјално – економског савета

Читај ми

У Влади Србије одржана је 95. Редовна седница Социјално – економског савета, на тему дискриминације у области рада и запошљавања и положају синдиката, којом је председавао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је седница на ову тему унапред била предложена од стране синдиката, на основу материјала повереника за заштиту равноправности Бранкице Јанковић који је на претходној седници достављен свим члановима СЕС-а, и истакао је да је Јанковић на данашњој седници представила свој извештај, који је сажет у публикацији.

 

" У Републици Србији не сме да постоји ниједан облик дискриминације, и за то се активно залажемо, пружајући једнаке шансе за живот и рад свим грађанима наше земље. Наставићемо да се активно бавимо проналажењем најадекватнијих начина за спречавање дискриминације и верујем да ћемо у томе и успети“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је нагласио и да у Србији постоји нулта толеранција када је у питању кршење права радника од стране послодаваца, као и да је у том циљу, Министарство увело три посебне линије у оквиру бесплатног броја 0800/300- 307 за пријаву свих оних који не поступају у складу са законом, и то у области радних односа и безбедности и здравља на раду, за труднице и породиље као и за особе са инвалидитетом. Он је нагласио и да ће на сајту Министарства у оквиру категорије „Регистри“, као што је и до сада пракса, редовно бити ажурирана листа свих послодаваца за које се докаже да су прекршили закон.

 

Конференцији су присуствовали чланови СЕС-а председник УГС “Независност” Зоран Стојиљковић, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.