Aa

Aa

Рад Инспектората за рад веома битан за све грађане Србије

Рад Инспектората за рад веома битан за све грађане Србије

Рад Инспектората за рад веома битан за све грађане Србије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са запосленима у Инспекторату за рад о досадашњим резултатима и начинима за унапређење њиховог рада, као и потешкоћама са којима се сусрећу.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је приоритет рада Владе Србије брига о грађанима и остваривање њихових права у свакој области, поготово у области рада и радног права и заштите на раду, те да је рад Инспектората од велике важности за све грађане Србије. 

 

Према речима министра Ђорђевића, Инспекторат за рад је у последње три године, односно у  периоду 2017 - 2019. година затекао 52.375 лица на раду „на црно“, а након извршених инспекцијских надзора, послодавци су засновали радни однос са 45.207 лица. У наведеном периоду откривено је и 2.398 нерегистрованих субјеката, а одмах након надзора  у Агенцији за привредне регистре регистровало се 1.499 субјеката, односно уведени су у легалне токове, што представља добре резултате, али свакако треба увек тежити ка још бољим.

 

„Да би мере које предузимају инспектори рада имале пуни ефекат на доследнију примену прописа у области радних односа и безбедности на раду, нарочито на примену превентивних мера у области безбедности и здравља на раду и смањење броја повреда на раду, морају и други надлежни органи, као што су судови и тужилаштва, да предузимају одговарајуће мере у домену својих надлежности“, нагласио је министар.

 

Када је у питању покретање прекршајног поступка из области радних односа и безбедности и здравља на раду инспектори рада су такође за период од 2017 - 2019. године поднели укупно 16.982 захтева за покретање прекршајног поступка из области радних односа и безбедности и здравља на раду, као и 110 кривичних пријава против одговорних лица, због основане сумње да су починили кривично дело изазивања опасности необезбеђењем мера безбедности и здравља на раду.

 

Како је рекао в.д. директора Инспектората за рад Стева Ђуровић, Инспекторат за рад нема овлашћења да након подношења захтева за покретање прекршајног поступка и кривичних пријава предузима друге мере, већ решавање по поднетим пријавама јесте у надлежности судова и тужилаштва.

 

„Од 15. августа 2018. године, када је отпочела  градња објекта на градилишту бивше зграде Америчке амбасаде у Београду,  а на коме је дана 15. фебруара 2020. године смртно страдао један запослени,  Инспекторат за рад редовно, у континуитету, врши инспекцијске надзоре у области радних односа и безбедности и здравља на раду и до сада је извршио укупно 78 надзора, донео је 17 решења о отклањању недостатака, поднео 7 захтева за покретање прекршајног поступка и изрекао 5 забрана рада на месту рада, а због смртне повреде на раду запосленог на истом градилишту, која се догодила 2018. године поднета је и кривична пријава против 5 одговорних лица“, рекао је Ђуровић.

 

Као још један пример, в.д. директора Инспектората навео је и смртно страдање на раду 3 запослена у Пиротском управном округу, које се догодило 2015. године, и истакао да је и у том случају инспекција рада поднела кривичне пријаве против три одговорна лица. У јануару 2020. године надлежно тужилаштво је обавестило инспекцију рада да су поднете кривичне пријаве одбачене и да нема одговорности за смртно страдале. 

 

„Напомињемо да  од 2003. године до 2019. године за све поднете кривичне пријаве због смртног страдања запослених, нико није кривично одговарао прописаном казном затвора од 2 до 12 година, а чак за 56 поднетих кривичних пријава инспекција рада нема повратних информација, иако је страна у поступку“, рекао је Ђуровић и додао да је у 2017. години, застарело чак 47% од укупног броја поднетих прекршајних пријава. 

 

Како каже, од 2003. године до 2019. године није донета ниједна  пресуда нити изречена новчана казна законом прописана у распону од 800.000 до 2.000 000 динар, а Инспекторат за рад још увек нема повратну информацију о поступању тужилаштва у наведеним прекршајним и кривичним поступцима и изреченим мерама.