Aa

Aa

Прикупљање и дистрибуција вишкова хране

Прикупљање и дистрибуција вишкова хране

Читај ми

НИШ - Од половине марта 2016. до данас у Нишу је кроз програм Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања "Прикупљање и дистрибуција вишкова хране" подељено 4.600 оброка социјално угроженим грађанима који нису обухваћени програмом помоћи народних кухиња, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Тај пројект се већ спроводи у Крагујевцу, а у плану је да се реализује и у Београду, Новом Саду, односно где год постоји велики број државних институција које припремају храну и које на овај начин могу да помогну људима, истакао је Вулин.

Истичући да се не треба ограничити само на државне институције, Вулин је изразио уверење да би и многе приватне институције могле да помогну.

"Очекујем да ћемо у овом скупштинском заседању усвојити и један закон који предлаже Министарство за рад, а то је Закон о вишковима хране. Он ће регулисати на који начин ће све оне продавнице, супермаркети, ресторани и објекти исхране своје вишкове хране који су здрави, на системски и добро организован начин да ставе на употребу читавој заједници", рекао је Вулин новинарима у Нишу.

Он је истакао да већ постоји Нацрт закона и очекује се да ће он ускоро бити предмет јавне расправе и додао да таква искуства већ постоје на светском нивоу.

Вулин је објаснио да је то министарство кроз пројекат поделе вишкова хране ујединило све институције које раде не само у оквиру тог, већ и у оквиру Министарства просвете.

"Помогао нам је и Црвени крст и сви људи који су разумели зашто ово радимо. До сада је 108 особа у Нишу могло да каже да им је егзистенција бар у овом смислу, што се тиче свакодневне квалитетне исхране загарантована", рекао је Вулин и појаснио да за све то нису потрошена буџетска, као ни средства донатора.