Aa

Aa

Обележена 99. годишњица смрти Гаврила Принципа

Обележена 99. годишњица смрти Гаврила Принципа

Читај ми

Београд – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и сoцијална питања, Драган Поповић, положио је венац, у име Владе Републике Србије, на ановића а поводом обележавања 99. годишњице од смрти истакнутог српског револуционара. Церемонија код споменика Гаврилу Принципу, у парку Гаврила Принципа, 28. априла 2017. године са почетком у 11 часова.


Организатор државне комеморативне свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венце су поред представника Владе Републике Србије положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и многобројни грађани.

Гаврило Принцип рођен је у селу Обљај, код Босанског Грахова, 25. јула 1894. године, а преминуо је Терезину, у данашњој Чешкој Републици 28. априла 1918. године. У тврђави у Терезину, данас још увек постоји ћелија у којој Гаврило Принцип тамновао, и у чији зид су уграђени окови којим је био свезан, који сведоче о његовој мученичкој смрти. На зиду испред ћелије уграђена је скромна плоча са именом затвореника.