Aa

Aa

Неће бити увођења ванредног стања у Зајечару

Неће бити увођења ванредног стања у Зајечару

Читај ми

ЗАЈЕЧАР - Нема разлога за панику, неће бити увођења ванредног стања, нити би његовим увођењем мигранти престали да долазе, нити бисмо ми престали да их примамо и обрађујемо, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је нагласио да није угрожена ни здравствена ситуација, како је навео, епидемиолози су рекли да је ситуација под контролом, а тако ће и остати.

"Ми ћемо са свим релевантним службама наставити да радимо да град Зајечар мирно функционише и да се што мање носи са последицама мигрантске кризе. Надам се да ћемо имати подршку и помоћ од Међународне заједнице, УНХЦР-а, хуманитарних организацијама", рекао је Вулин новинарима након састанка са градоначелником Зајечара и начелником зајечарског округа.

Вулин је рекао и да се не гради прихватни центар, те да мигранти неће остајати овде, само ће се гледати како да се убрзају одређене бирократске процедуре које су неопходне, а истакао је да се свакако проверава њихово здравствено стање и обезбеђује и лек и хлеб за "сваког невољника" који овуда прође.

Према његовим речима, води се рачуна да зајечарска важна манифестација- Гитаријада не буде угрожена приливом миграната, који, како је навео, и онако нису ту да остану у Зајечару, већ иду неким својим путем.

"На нама је да заштитимо наше становништво и обезбедимо све што је потребно да овај град нормално функционише, а он иначе добро функционише, ми само хоћемо да помогнемо, да обезбедимо више хигијене, људи који ће се бринути о томе, више хране, лекова, да никоме здравље не буде нарушено и да се апсолутно у том смислу ништа не промени", рекао је министар рада.

Он је истакао да Полицијска управа одлично ради свој посао и озбиљно се бори против кријумчарења тих људи, те да Србија своју границу није напустила и не дозвољава да се она прелази тек тако.

Вулин не очекује никакав нови велики талас миграната, а како је навео, према званичним последњим подацима УНХЦР-а, из Сирије је избегло нешто више од четири милиона људи а на граници између Турске и Сирије налази се око два милиона људи.

"То се дешава потпуно независно од нас. Кад се појача борба у Сирији, повећа се и број избеглица. Око 40.000 миграната се тренутно налази у Бугарској, према нашим подацима, који не морају бити тачни, не можемо тачно да знамо", рекао је Вулин.

Он је нагласио да се Србија неће ограђивати од света око себе.

"Бугарска је већ направила зид- и ништа. Према Турској имају већ такав зид и ништа. Србија је отворена, организована земља и не може да се заштити зидом. То није успевало у средњем, па неће ни у 21 веку. Зидом ћете људе само гурнути у руке кријумчара и криминалаца. Ми то не дамо. И све што се овако организујемо је да људи не треба да иду код кријумчара и да им плаћају и да гину по путевима", каже Вулин.

Како сматра, зид ће одмах направити криминалце са обе стране границе и ништа неће решити, а направиће проблем свима.

Вулин је додао да мора да се размишља о томе да долази зима и да је највећи број евентуалних повреда, па и смртних последица, био од промрзлина.

Градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић и начелник зајечарског округа Владан Пауновић истакли су да су у разговору са министром Вулином направили конкретне договоре како ће се даље наступати у вези са проблемом миграната.