Aa

Aa

На Саветовању „Ризик и безбедносни инжењеринг“ посебно истакнут допринос Инспекције рада

На Саветовању „Ризик и безбедносни инжењеринг“ посебно истакнут допринос Инспекције рада

Читај ми

На Копаонику је 30. јануара завршено девето међународно Саветовање „Ризик и безбедносни инжењеринг“ на коме су у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања учествовали директор Инспектората за рад, Бојан Јоцић, и начелница Одељења инспекције рада у Новом Саду, Љиљана Стојшић.


На Саветовању је посебно истакнут допринос инспекције рада развоју система за безбедан и здрав рад запослених, и потреба за што већом сарадњом свих чинилаца у области рада (послодаваца и запослених, њихових удружења, инспекције рада, научних и стручних установа и сл.), њихово повезивање и заједничко деловање у циљу промоције радних стандарда.
У погледу деловања инспекције рада, поред осталог је закључено да је у наредном периоду потребно више пажње посветити усаглашавању аката о процени ризика са радним процесима и променама у њима, као и убрзати поступке за доношење прописа о осигурању од повреда на раду. Подаци о повредама на раду показују да је људски фактор најчешћи узрочник повреда, па је један од закључака да је неопходно јачање свести запослених и послодаваца о значају примене мера за безбедан и здрав рад, због чега је неопходна заједничка акција свих чинилаца који делују у области рада.
На Саветовању је учествовало више од 150 стручњака из око десет држава.