Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Неговањем успомене на хероје чувамо свој идентитет и историју

Кисић Тепавчевић: Неговањем успомене на хероје чувамо свој идентитет и историју

Кисић Тепавчевић: Неговањем успомене на хероје чувамо свој идентитет и историју

Читај ми

Неговањем успомене на све хероје из Првог светског рата чувамо свој идентитет и нашу историју, како би будућа поколења знала да су слобода земље и њеног народа најузвишенији циљеви, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић поводом обележавања 100 година од смрти војводе Живојина Мишића. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је, заједно са потпредседником Владе Србије и министром одбране Небојшом Стефановићем, предводила државну церемонију полагања венаца и одавања почасти Живојину Мишићу на Новом гробљу у Београду.

 

На Новом гробљу обележене су и годишњице смрти војводе Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића-Штурма, а венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, потомци истакнутих војсковођа, као и представници великог броја удружења за неговање традиција ослободилачких ратова и  грађани.

 

Кисић Тепавчевић је истакла да је Србија поднела велике жртве у Првом светском рату, који је један од најтежих момената у нашој историји, да је страдало много невиних цивила и војника и да се Србија дуго опорављала од великих рана и последица. 

 

„И поред стравичних страдања, Србија се јуначки борила за своју слободу и лепшу будућност својих потомака, а томе су немерљив допринос дали војводе Живојин Мишић и Петар Бојовић и генерал Павле Јуришић Штурм“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Војводе Мишић и Бојовић и генерал Јуришић су, како је додала, део плејаде знаменитих војсковођа у српској историји који су извојевали велике победе, а у аманет су оставили изванредне војничке стратегије, које се и данас изучавају у војним школама широм света.

 

„Војводе Мишић и Бојовић и генерал Јуришић својим бесмртним делима оставили су  вечни спомен свом народу. Нека је вечна слава и хвала нашим славним војсковођама“, нагласила је Кисић Тепавчевић, која је и председница Одбора Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Министар одбране Небојша Стефановић је рекао да се данас сећамо војводе Мишића, али и других великих војвода и генерала који су учинили да Србија буде оно што је данас – независна, самостална и слободна.

 

Стефановић се захвалио министарки Кисић Тепавчевић и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на труду да се очува традиција и да отаџбина не заборави своје хероје.