Aa

Aa

Извештај о спроведеној јавној расправи о Нацрту закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити

Извештај о спроведеној јавној расправи о Нацрту закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити

Читај ми

На основу члана 41. став 10. Пословника Владе („Службени гласник РС”, бр. 61/06 - пречишћени текст, 69/08, 88/09, 33/10, 69/10, 20/11, 37/11, 30/13 и 76/14), Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања објављује:


ИЗВЕШТАЈ
О СПРОВЕДЕНОЈ ЈАВНОЈ РАСПРАВИ
О НАЦРТУ ЗАКОНА О УСЛОВИМА ЗА УПУЋИВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ НА ПРИВРЕМЕНИ РАД У ИНОСТРАНСТВО И ЊИХОВОЈ ЗАШТИТИ


Одбор за привреду и финансије је, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на седници одржаној дана 05. јуна 2015. године утврдио Програм јавне расправе о Нацрту закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити (у даљем тексту: Нацрт закона).
Јавна расправа о Нацрту закона спроведена је у периоду од 11. јуна до 30. јуна 2015. године, а текст Нацрта закона био je постављен на интернет страници Министарства за рад, запошљавање и социјалне политике и на порталу е-управе. У току јавне расправе примедбе, предлози и сугестије заинетересована лица достављала су путем поште на адресу Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Немањина 22-26 или путем електронске поште на адресу: javnarasprava.rad@minrzs.gov.rs.


У току јавне расправе одржана су три округла стола, и то:
- 15. јуна 2015. године у Нишу, у просторијама Регионалне привредне коморе Ниша, Добричка 2;
- 17. јуна 2015. године у Новом Саду, у просторијама Привредне коморе Војводине, Хајдук Вељкова 11;
- 19. јуна 2015. године у Београду, у Привредној комори Србије, Сала 1, Ресавска 13-15.


На организованим округлим столовима, поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, присуствовали су представници Министарства спољних послова, Министарства здравља, Републичког фонда за задравствено осигурање, Савеза самосталних синдиката Србије, УГС „Независност”, Општег удружења малих привредника и занатлија, Националне службе за запошљавање, Удружених синдиката Србије „Слога”, Француско-српске привредне коморе, Синдиката грађевинарства и ИГМ Србије, Самостални сидиката запослених у банкама, Грађевинске коморе Србије, Индустријски синдикат Србије, представници послодаваца (Енерготехника, Југоимпекс, Енергомонтажа, Haineken Србија, Консинг групе, Монт-Р, Енергопројект-нискоградња, Енергопројект холдинг, Инвест-импорт, ГП Планум, НИС, Страбаг, WIG, Делта Аграр, Сименс и др.) и представници организација (Фондација Центар за демократију, агенција „Мирна кућа”, омладинских задруга и др.)


На организованим округлим столовима представници министарстава, социјалних партнера и других институција и послодавци поздравили су доношење новог закона којим се на савремен начин регулише питање упућивања запослених на привремени рад у иностранство. Највише пажње привукао је нов концепт обавештавања надлежног министарства, увођење контакт особе и основа за упућивање и период упућивања. Такође, дати су директни одговори на питања у вези са обавезама послодаваца, правима запослених и процедурама за обавештавање надлежног министарства.


У јавној расправи узели су учешће путем достављања примедби, предлога и сугестија Савет страних инвеститора, Нафтна индустрија Србије и Грађевинска комора. Савет страних инвеститора поздравио је напредак који Нацрт закона доприноси у побољшању регулаторног оквира у области заштите запослених на привременом раду у иностранству, док су се њихови предлози пре свега односили на прецизирање појединих законских решења и термина, продужење периода упућивања, брисање обавезе достављања уверења Централног регистра и објављивања података о упућивању на сајту министарства. Нафтна индустрија Србије дала је сугестије у правцу продужења периода упућивања, прецизирања појединих одредби и укидање објављивања података о упућивању на сајту министарства. Грађевинска комора Србије, између осталог, предложила је проширење основа за упућивање, продужење периода упућивања, као прецизирање услова повратка запосленог пре истека периода упућивања.
Предлози и сугестије са јавне расправе који су били усмерени на побољшање предложеног текста Нацрта закона и који су у духу концепта на којима се исти заснива, уграђени су у текст Нацрта закона.