Aa

Aa

У Новом Саду отворен Сајам услуга социјалне заштите

У Новом Саду отворен Сајам услуга социјалне заштите

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић данас су присуствовали отварању Сајма услуга социјалне заштите који се одржава у СПЕНС-у и на коме је наступило више од 70 излагача.

Организатори Сајама услуга социјалне заштите су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, а сајам је организован у оквиру редовних активности унапређења свести о важности услуга социјалне заштите и промоције институција, установа, грађанског активизма и волонтеризма.

Министар Вулин је том приликом рекао да социјална заштита представља одраз квалитета живота у једној заједници, и да се социјална заштита не односи само на оне којима је помоћ непосредно потребна већ представља помоћ целом друштву.

По његовим речима, када се помогне деци ометеној у развоју, помогло се и њиховим породицама и њиховим пријатељима, а подршка која се пружа старијима, не пружа се, како је рекао, зато што су сиромашни, већ што им је потребна додатна пажња и поштовање.

"Социјална заштита у Србији се развија и у ту област никада нису била већа улагања. Само ове године Србија је издвојила 700 милиона динара за развијање различитих облика социјалне заштите и услуга, прошле године је у те сврхе издвојено 400 милиона динара, а пре тога није издвојен ни један једини динар", рекао је Вулин.

Он је истакао да се константно повећавају улагања у област социјалне заштитет и да се констатно шири круг корисника тих средстава.

Вулин је честитао и Светски дан Рома истакавши да су Роми важан део нашег друштва, чији језик и култура чине Србију поносном.

"Наше друштво се константно мора борити за побољшање положаја Рома и за превенцију сваког вида дискриминације", рекао је Вулин и додао да у Србији не постоји системска дискриминација према било којој националној, сексуланој или ма каквој другој заједници.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да Сајам на најречитији начин приказује колико је велики број људи и организација укључен у систем социјалне заштите и да се тај систем никако не може уско посматрати као рад народних кухиња.

"То је много шири корпус активности Републике, Покрајине и локалних самоуправа, а пре свега удружења која су свој рад усмерила на помоћ другима. Град Нови Сад издваја готово милијарду динара из буџета за област социјалне заштите и то је доказ да смо солидарно друштво које је подршка онима којима је помоћ потребна", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, то је и показатељ економског јачања државе захваљујући којем можемо више, брже и јаче да урадимо доста тога у тој области.

Вучевић је истакао да Град снажно подржава и рад установа којима није оснивач, као што су Дечје село у Сремској Каменици, Геронтолошки центар и Дом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику.

Након обиласка Сајма Вучевић је рекао да му је драго што је видео велики број волонтера који су, како је нагласио, без било какве личне материјалне користи, на услузи онима којима је подршка неопходна.