Aa

Aa

Субвенционисањем за две године запослено 17.235 људи

Субвенционисањем за две године запослено 17.235 људи

Читај ми

ОЏАЦИ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је од априла 2014. године закључено 26 уговора о субвенционисању запошљавања и да је по основу тих уговора од тада запослено 17.235 људи.

Вулин је у Оџацима посетио предузеће „Магна сеатинг д.о.о." које производи пресвлаке за аутомобилска седишта и у коме је више од 70 одсто радника запослено преко пројеката Националне службе за запошљавање.

Министар је рекао да је у буџету Републике Србије за ову годину предвиђено 12,3 милијарде динара за подстицање запосљавања.

"Сам новац није довољан, већ је неопходно да на целом пројекту подстицања запосљавања сарађују и локалне самоуправе, као и да се изврши обука радника, али и да ресорна министарства створе законску атмосферу за подстицај запошљавања", рекао је Вулин.

Према његовим речима, Влада Србије је 2006. почела да ради на субвенционисању запошљавања и до 2013. успела је да запосли 35.000 људи.

"Од апила 2014. до данас урађено је неупоредиво више у том погледу и то због тога што се ова влада и ресорна министарства политиком субвенција не баве политички него економски, а како се радило раније сведочи података да су од 2006. до 2013. потписана 274 уговора о субвенционисању, од којих је чак 95 раскинуто и то су раскинути уговори који су потписивани за време предизборне кампање за изборе 2012. године", рекао је Вулин.

Он се посебно захвалио локалној самоуправи Оџаци која се, како је рекао, показала као добар партнер и помогла да фабрика послује успешно и запосли велики број радника.

Оно што је посебно битно је, казао је Вулин, да та фабрика планира и проширење капацитета, тако да ће у Оџацима бити отворено још много нових радних места.

Директор предузећа "Магна сеатинг" Нихат Ердин, који је генерални менаџер за четири фабрике Магна у Европи, рекао је да се ове године планира завршетак новог постројења у Оџацима и да се већ с почетка наредне године може очекивати запошљавање нове радне снаге.

Фабрика "Магна сеатинг" производи пресвлаке за аутомобилска седишта за реномиране ауто куће попут Реноа, Шкоде, Ауди и Форд.