Aa

Aa

Социјална помоћ не сме бити занимање

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Социјална помоћ не сме бити занимање

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је рекао да социјална помоћ не сме бити занимање и једини начин да се лоши подаци о дужини примања социјалне помоћи прекину јесте рад или учење.

 

Вулин је у нишком Геронтолошком центру са градоначелником Ниша Зораном Перишићем и директором Центра за социјални рад Зораном Јовићем потписао Меморандум о сарадњи у спровођењу мера социјалне укључености корисника новчане социјалне помоћи.

Радно ангажовање или учење прималаца социјалне помоћи који су радно способни није начин да се средства оправдају, то је потреба да се људи извуку са маргина и уведу у редовне животне токове, казао је министар.

Носиоци права који су радно способни са себе скидају незаслужени печат и стигму да су паразити друштва и да том друштву нису никада ништа нису дали, навео је он.
"Они дају оно што имају, а то је рад и учење и на тај начин поручују да заслужују шансу, право на рад и образовање", казао је Вулин.

Вулин је рекао да никако да добије одговор од критичара оваквог решења на једно једино питање, а то је, зашто је лоше радити и учити.

Он је напоменуо да због лоших података о дужини примања социјалне помоћи можемо доћи у ситуацију да једна читава генерација деце не буде видела своје родитеље како одлазе на посао, а ово је начин да се то промени.

Они ће лакше доћи до посла ако се буду представили свом окружењу, људима око себе, напоменуо је министар и навео да у Србији има 147.000 радно способних носилаца права на соцојална давања.

Оно што не сме да се дозволи је да људима са социјалним потребама дате нешто новца и заборавите на њих, казао је он.

Вулин је поновио да се Уредба која регулише ову област и која је донета половином октобра ове године не односи на старе, болесне и децу.

Вулин је рекао да очекује да Уставни суд потврди ову Уредбу и да се у Закону о социјалној заштити предвиђа радна активација као могућност.

Поштоваће се одлука Уставног суда, казао је он.

Вулин је рекао да су подносиоци захтева за оцену уставности обећали да ће се повући из политике, ако у некој другој земљи постоји такав модел, а затим је навео примере Аустралије, САД, Велике Британије, Мађарске, Шведске.
"Ја их не држим за реч", казао је Вулин.

Градоначелник Ниша је рекао да се радним ангажовањем носилаца потреба враћа достојанство, а директор Центра за социјални рад "Свети Сава" у Нишу је рекао да је Ниш сличан модел увео још 2007. године и да носиоци права на овај начин дају допринос својој локалној заједници.

Центар је до сада потписао 27 уговора са институцијама и установама у Нишу где ће бити ангажоване особе у стању социјалне потребе.

У Нишу има 11.000 носилаца права, а 7.700 је радно способно.

Успешнија борба против корупције

Вулин је рекао да се ова влада много успешније бори против корупције него претходне владе и да је ова влада била у време приватизације она не би била пљачкашка.

"Ми се сада враћамо уназад и по 20 година да би покушали да се изборимо са нечим што сматрамо корупцијом", казао је Вулин.

Вулин је запитао које је министарство спроводило ревизију инвалидских пензија и рекао да да је то требало урадити још 2003. године јер је било лакше доћи до оних који су добили пензију мимо закона и до оних који су им то омогућили, казао је он.

Тада им није пало напамет да то ураде, а требало је то урадити и 2008. када је истицао рок по закону, рекао је министар.

Ми то радимо данас и окрећемо се уназад колико је то потребно, напоменуо је Вулин.

Упитан о контроли рада геронтолошких центара, Вулин је рекао да је до сада затворено укупно 13 установа, 10 које су биле потпуно илегалне и три које су имале дозволе, али нису радиле по њима.

Имали смо више од 90 контрола, а то је могло бити урађено и пре нас, казао је Вулин.
"Нећемо стати док не проверимо све инвалидске пензије и нећемо стати док не проверимо и последњи илегални центар", истакао је Вулин и додао да његов циљ није затварање центара, већ њихово отварање, али у складу са законом.

Упитан да ли су препоруке Агенције за борбу против корупције обавезујуће, Вулин је рекао да оне нису по закону обавезујуће, али да се оне пажљиво саслушају, као што је то случај и са сваком представком грађана који указују на такве појаве.

Вулин је са градоначелником НИша Зораном Перишићем и директором Центра за социјални рад Зораном Јовићем потписао Меморандум о сарадњи у спровођењу мера социјалне укључености корисника новчане социјалне помоћи.

Не тражимо ни најтежа, ни најлакша поглавља

Вулин рекао је данас да Србија у претприступним преговорима са ЕУ не тражи отварање ни најтежих, ни најлакших поглавља, већ да она иде својим путем и да гради своју земљу.

"Трудимо се да Србија буде боља, лепша, уређенија, богатија, а да ли ће то прихватити и разумети Европска унија или било ко други, мање је важно", рекао је Вулин у Нишу.

Најважније је да ми створимо земљу која ће бити вредна не само пријема у ЕУ, већ вредна пријема у било коју организацију, додао је он.

Према његовим речима, Србија није та која одлучује када ће и шта бити отворено.
"Поглавља у себи садрже бројне препоруке које треба да испуните и ствари које је добро да урадите да би ваша земља напредовала, а ми се баш тако понашамо", истакао је Вулин.

Вулин је рекао да ће Србија радити на испуњењу свих препорука, јер је то добро за нас и навео примере појединих поглавља, указујући да је у поглављу 19 садржана препорука побољшања положаја социјално угрожених и да то и Србија ради зато што се бори против сиромаштва, а не зато што то тражи ЕУ.
"У поглављу 23 и 24 пише да се морамо борити против корупције и какаве везе има ЕУ са тим? Ми ћемо се борити против корупције", нагласио је Вулин.

На питање новинара да ли треба очекивати најтеже услове од Немачке, он је рекао да то није ствар једне земље и да је Немачка влада везана одлуком Бундестага, чији је став да прво мора да се испуни поглавље 35 да би могла да се отварају остала поглавља.

То је став њихове земље, рекао је Вулин и додао да премијер Србије Александар Вучић када разговара са представницима страних држава говори о Србији, о нашим потребама о томе шта смо предузели и шта ћемо предузети, а да ли ће они веровати или неће то је њихова ствар.

Вулин је додао да су интереси Србије на првом месту.

Да ли неко разуме да смо Бриселским споразумом заштити Србе и да то треба наградити, то се нас не тиче, али нас се тиче положај Срба на Косову и тиче нас се да се Бриселски споразум спроведе до краја, а то значи да се формира Заједница српских општина, рекао је Вулин.