Aa

Aa

Повећани приходи од доприноса за ПИО за осам одсто

Повећани приходи од доприноса за ПИО за осам одсто

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да су приходи од доприноса ПИО фонду за прва три месеца ове године већи за осам одсто у односу на исти период прошле године.

Како је казао, дотације из буџета за те намене, прва три месеца ове године смањење су за око милијарду динара.

"Повећан је број пријављених на осигурање и 20. априла ове године тај број је износио 2. 062.856, а 31. марта 2014. било их је 2. 003.498.Ту нису урачунати самосталци и пољопривредници већ само запослени", рекао је Вулин новинарима у Влади Србије.

Он је рекао да се Закон о раду неће мењати и да је формирана радна група која се бави анализом, односно ефектима примене тог закона.

Вулин је за Танјуг казао да је Закон о раду добар и да неће бити мењан.

Вулин је, на представљању годишњег извештаја о раду тог министарства, рекао да је у плану доншење Закона о социјалном предузетништву, Закона о агенцијама за привремено запошљавање радника, као и закона којим ће бити дефинисани услови за запошљавање радника у иностранству.

Како је казао, сада је положај оних који се запосљавају преко агенција лошијии и зато ће бити донет посебан закон да би се њихов положај изједначио са осталим запосленима.

Такође је најавио нове измене Закона о ПИО додајући да он неће бити усвајан по хитној процедури.

На питање новинара да ли се размишља о приватном пензионом осигурању у склопу измена закона, о ПИО он је одговорио да се о томе није разговарало.

"Пратио сам изјаве министра Вујовића, то није нешто о чему смо разговарали, мораћемо да седнемо и разговарамо о тако једној озбиљној теми", рекао је Вулин.

Додао је да је почело да се ради на законским решењима по којима ће донатори и они који помажу бити "награђени од државе" како се не би дешавало да након уручења неке донације стигне наплата ПДВ-а и да се нада да ће се ускоро изаћи са конкетним решењима .

На питање шта сматра највећим успехом у претходних годину дана рада, Вулин је рекао да је министарство успело да уштеди 1,8 милијарди динара без умањења и једног права корисника у области социјалне заштите, као и то што је потписан колективни уговор у области социјалне заштите.

Како је казао, штедело се на дневницама, путовањима, али не и на социјалним давањима.

Вулин је казао и да је унапређен рад Социјално-економског савета и да се он сада чешће састаје.

Министар је указао и на то да је стопа незапослености пала на 16, 8 одсто, што је додао је, смањење за 0, 8 одсто у односу на претходни квартал, а чак четири одсто у односу на март 2014. када је износила 20, 8 одсто.

Вулин је казао да је интензивнијом контролом инспекције рада повећан број пријављених радника, односно да је значајан број њих преведен из сиве у легалну зону пословања.

"Борба против сиве економије је мерљива и резултати су видиљиви" рекао је Вулин.

На питање колико има нових отворених радних места, он је казао да је то питање за Министарство финансија и Министарство привреде.

"Значајно је повећан број пријављених и то је за мене најважније", поручио је Вулин.

Министар је казао и да је у прошлој години и од почетка ове године исплаћено 11. 575 отпреминина и да многи који су добили средства могу да покрену неки свој посао уколико желе, а на основу Закона о социјалном предузетништву.