Aa

Aa

Потребна помоћ међународне заједнице у решавању избегличке кризе

Потребна помоћ међународне заједнице у решавању избегличке кризе

Читај ми

Балканска избегличка рута није затворена и то је важно да се каже, рекао је државни секретар у Министартсву за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

"Ми смо једина Влада која иде и разговара са мигрантима на целој рути. Замолили смо их да дођу у прихватне центре. Мађарска граница је херметички затворена", додао је Иванишевић.

Како каже, реч је о људима који су у потпуном очају и који су лоше информисани.

"Оно што јесте важно, када се они стварно увере да не могу да уђу у Мађарску, очекујемо да ће ући у азилну процедуру и да ће кренути легалним токовима", рекао је Иванишевић.

Поручио је да Србија обезбеђује све што је неопходно да би људи имали медицинску помоћ. Каже да службе Хитне помоћи из Кањиже и Суботице брзо реагују.

Иванишевић додаје да су мигранти на Хоргошу углавном мушкарци који не желе да се помере и који два дана седе тамо. Наводи да ће представници Србије и сутра разговарати с њима.

"Хоћемо да кажемо и међународној јавности да они нису пали с неба и да балканска рута није затворена. Хоћемо да са међународном заједницом јасно поразговарамо о томе како ово довести у легалне токове и апелујемо на помоћ колега из ЕУ", рекао је Иванишевић.

Најавио је да ће бити усвојен и документ који ће садржати потребе Србије у избегличкој кризи и који ће бити послат донаторима са захтевом да се укључе у решење тог питања.

Говорећи о заједничким патролама Војске и полиције које обезбеђују државну границу, Иванишевић каже да принцип није да у Србију не може да се уђе већ да не може илегално да се уђе.

Каже да акција има за циљ да избеглице дођу на легалне прелазе и да им не требају кријумчари.

Ненад Иванишевић је истакао да сваки девети грађанин Србије има неко избегличко искуство и да Србија, нажалост, добро разуме шта је избеглиштво.

"Ја се надам да Србија свој став према избеглицама неће променити", рекао је Иванишевић.