Aa

Aa

Потписан Меморандум о сарадњи у циљу оснаживања ромске популације на тржишту рада

Потписан Меморандум о сарадњи у циљу оснаживања ромске популације на тржишту рада

Потписан Меморандум о сарадњи у циљу оснаживања ромске популације на тржишту рада

Читај ми

Меморандум о сарадњи потписан је данас између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање и Ромске женске мреже Републике Србије, ради успостављања континуиране сарадње и комуникације између страна потписница  у вези са питањем оснаживања ромске популације на тржишту рада. 

 

„Циљ сарадње јесте пружање подршке припадницима ромске популације у процесу укључивања на тржиште рада, као и у мере активне политике запошљавања, са фокусом на незапосленим припадницама женског пола из те популације. Из године у годину Република Србија напредује у овом сегменту, али свакако постоји простор за додатно унапређење и успостављање њихове потпуне инклузије у друштво“, рекао је министар Зоран Ђорђевић. 

 

Ђорђевић је истакао да је сарадња Министарства којим руководи и НСЗ-а са ромским заједницама од великог значаја, јер утиче на лакше уклањање препрека и стереотипа који нажалост постоје у друштву према Ромима и Ромкињама, а тиме се и брже остварује њихово веће запошљавање.

 

Према његовим речима, акценат рада треба да буде на образовању. Како је рекао, приликом доношења измена и допуна Закона о раду, у којем ће учествовати и припадници Ромске популације, додатна пажња биће усмерена на афирмацији образовања како би припадници ромске националне мањине имали веће шансе да дођу до добро плаћених послова. То је, како каже, најбољи начин да се смањи и сиромаштво међу овом популацијом. 

 

„Када и међу Ромском популацијом будемо успели да смањимо ниво незапослености, као што смо успели у другим деловима друштва, али и на нивоу целе државе, сматраћемо да смо постигли успех“, истакао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио да потписивање овог Меморандума доприноси и укупном унапређењу родне равноправности у друштву, као и примени мера антидискриминационе политике. Он је подвукао да Министарство води бригу о остваривању људских права и социјалној инклузији припадника ромске националне мањине, чиме ће се активно бавити и убудуће. 

 

Поред министра Зорана Ђорђевића, потписници Mеморандума су Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање и Ана Саћиповић, председница УО РЖМ РС.

 

У претходном периоду Министарство и НСЗ су водили бригу о незапосленим Ромима и Ромкињама,  током 2019. године мерама активне политике запошљавања било је обухваћено 6.602 незапослених припадника ромске популације, у мере активног тражења посла, током прошле године, било је укључено 4.685 незапослених припадника ромске популације.