Aa

Aa

Подршка запошљавању рањивих друштвених група

Подршка запошљавању рањивих друштвених група

Подршка запошљавању рањивих друштвених група

Читај ми

Запошљавање и укључивање теже запошљивих лица на тржиште рада, један је од приоритета рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поручила је министарка проф. др Дарија Кисић поводом обележавања почетка спровођења наменске кредитне линије која има за циљ пружање подршке запошљавању и стручном усавршавању лица из осетљивих друштвених група, а спроводе је Уникредит банка и Европска инвестициона банка. 

 

Министарка је истакла да је Република Србија показала да је економски јака и стабилна, да одолева изазовима и да је, поред тога што је сачувала радна места, успела и да смањи стопу незапослености. 

 

Министарка Кисић је навела да је од почетка године евидентирао више од 32.000 случајева запошљавања из категорија теже запошљивих група, а међу којима је највише било младих - више од 26.000 и додала да су томе допринеле и мере активне политике запошљавања које спроводи држава. Она је подсетила да је држава за ову годину издвојила 6,5 милијарди динара за мере активне политике запошљавања, као и да је до данас више од 11 хиљада незапослених лица, од којих је највећи број из категорије теже запошљивих, добило овакву врсту подстицаја.

 

Министарка проф. др Дарија Кисић се осврнула и на подршку коју држава пружа младима и њихово укључивање на тржишту рада.

 

„Посебно смо поносни на први и други циклус програма „Моја прва плата“, за који смо добили недавно и међународно признање у Бриселу. Хиљаде младих људи је овим програмом добило прилику да стекне своја прва радна искуство, а велики број њих је остао да ради код истих послодаваца и након истека програма“, навела је Кисић.

 

Говорећи о програму „Гаранција за младе“, министарка Кисић је указала да је Србија у првој фази имплементационог процеса, са циљем да се младим особама, у року од 4 месеца, од завршетка формалног образовања, омогући прилика да раде, усавршавају се или стичу различите друге вештине, које ће им помоћи да лакше уђу на тржиште рада.

 

Министарка је захвалила Уникредит банци и Европској инвестиционој банци на препознавању значаја подршке запошљавања рањивих друштвених група и покретању ове линије.