Aa

Aa

Подршка и унапређење здравља на раду и инспекције рада у Републици Србији

Подршка и унапређење здравља на раду и инспекције рада у Републици Србији

Подршка и унапређење здравља на раду и инспекције рада у Републици Србији

Читај ми

„Доследно ћемо се залагати да послодавци и запослени, уз подршку државе, спроводе све превентивне мере заштите здравља на раду и тако унапреде укупно стање безбедности и здравља на раду“, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф др Дарија Кисић Тепавчевић на завршној конференцији Твининг пројекта  „Подршка и унапређење здравља на раду и инспекције рада у Републици Србији“.

 

Кисић Тепавчевић је навела да је систем безбедности и здравља на раду у савременим условима оријентисан ка сталном побољшавању безбедних и здравих услова рада, кроз смањење ризика на раду на најмању могућу меру. 

 

Како је додала, тежи се социјално-економском мотивисању свих учесника у процесима рада, тако да све већи број привредних субјеката активно управља безбедношћу и здрављем на раду, како би се унапредило стање у овој области. 

 

„Управо је то један од приоритета Министарства, будући да безбедност и здравље на раду доприносе ефикаснијем пословању, повећању продуктивности и унапређењу културе рада“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла да су активности Министарства у овој области биле усмерене на усклађивање законодавства са правним тековинама ЕУ и модернизацију рада Инспектората за рад.  

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да је у изради Нацрт закона о безбедности и здрављу на раду и указала да ће боља законска решења омогућити стварање услова за безбеднију и здравију радну средину, која ће обезбедити продуктивнији рад запослених, подстаћи економски раст, запошљавање и побољшање функционисања тржишта рада, што ће позитивно утицати на привреду. 

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да је у протеклом периоду урађено много на модернизовању рада Инспектората за рад и да о томе најбоље сведоче резултати, према којима је у 2020. години забележен мањи број повреда на раду него у 2019. години.

 

Захваљујући пројекту „Подршка и унапређење здравља на раду и инспекције рада у Републици Србији“, Инспекторат за рад формирао је Пилот учионицу, где је инспекторима рада омогућено да стекну, развијају и обнављају знања и вештине.

Министарка Кисић Тепавчевић је захвалила партнерима из Европске уније, Републици Словачкој и Републици Чешкој, на помоћи да се пројекат успешно спроведе, са циљем унапређења безбедности и здравља на раду.

 

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар рекла је да је улагање у капацитете Инспектората за рад и унапређење законског оквира приоритет који је ЕУ са поносом подржала и да ће ЕУ наставити да пружа пуну подршку Србији у јачању заштите права радника. 

 

На завршној конференцији говорили су амбасадори Републике Словачке Федор Росоха и Републике Чешке Томаш Кухта, које су пружиле подршку спровођењу пројекта.

 

Вршилац дужности Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Радојичић рекла је да је тим пројектом, чије су све активности успешно спроведене, постављен чврст темељ за даља побољшања безбедности и здравља на раду у Републици Србији.

 

Помоћу пројекта је, како је навела, успешно развијен и имплементиран Регистар безбедности и здравља на раду.