Aa

Aa

Откривен споменик казашком песнику Жабајеву

Откривен споменик казашком песнику Жабајеву

Читај ми

БЕОГРАД - Председници Казахстана и Србије, Нурсултан Назарбајев и Томислав Николић, у присуству премијера Александра Вучића и више чланова владе две земље и градоначелника Београда Синише Малог, данас су у Београду открили бисту казашком песнику Жамбилу Жабајеву.

Председник Николић истакао је да овај споменик не представља само сведочанство о пријатељству два народа, већ и позив свим грађанима Србије да упознају богату културу и традицију пријатељског казашког народа.

"Нека овај свечани тренутак буде позив да се никад не уморимо у жељи да сазнамо што више, да разумемо што више, да откривамо што више сву лепоту, посебностк нарочитост казашке културе. Са обећањем да ћемо узвратити једнаким даром казашкој престоници и жељком да и тај споменик у Астани буде потив грађанима Казахстана да се упознају и да откривају нашу културу и тардицију, захваљујем се на овом знамењу које ће заувек сведочити пријатељство и блискост наших држава и народа", подвукао је Никлић.

Он је изразио задовољство што је, заједно са спомеником, стигао и први превод избора песама Жабајева на српски језик.

"Ако желимо да премостимо географске даљине, ако желимо да упознамо једни друге и да ојачамо наше пријатељство, онда је неопходно да се заинтересујемо и радознало откривамо баштину и традицију, уметничке и културне домете који најречитије говоре о једној земљи и људима који у њој живе", истакао је председник Србије.

Захваљујући се председнику Казахстана на споменику као дару, Николић је нагласио да се ради о споменику уметнику који је знаменито име у својој земљи и да је Жабајев универзалним поетским мотивима, пре свих патриотским, социјалним и љубавним, свакако разумљив читаоцима и изван граница своје земље.

"Нека овај свечани тренутак буде позив да се никад не уморимо у жељи да сазнамо што више, да разумемо што више, да откривамо што више сву лепоту, посебност, нарочитост казашке културе", подвукао је он.

Председник Назарбајев изразио је задовољство и захвалност грађанима Београда и Србије због части која је указана његовом народу.

"Овај лик који видимо на бисти је познат свим становницима Казахстана. Жабајев је живео у 19. и 20. веку који је био најсуровији у историји народа. Млади Казаси знају сва његова дела. Овај споменик се открива на дан када обележевамо 170. годишњицу рођења великог песника", објаснио је он.

Назарбајев је пренео да је имао разговоре са председником Србије и премијером и да они говоре у прилог чињенице да морамо даље да развијамо пријатељство и сарадњу.

"Нека овај догађај доприносе томе да се убудуцухе дела казашких аутора преводе на српски и српских писаца на казашки језик. Ми ћемо зближавати народе и омладину. Договорили смо размену студената. Тако ћемо јачати наше пријатељство", подвукао је он.

Председник Казастана указао је да између две земље нема нерешених проблема, и да се овим отвара нова страница односа, пријатељства које ће постати још снажније и чвршће, чему су привржена руководства две земље.

Он је предложио и организовање дана културе - Србије у Казахстану и Казахстана у Србији.

Градоначелник Београда истакао је да је данас српска престоница поносна што је у могућности да покаже своју добродошлицу и гостопримство пријатељима из Казахстана.

Он је нагласио да је председник Казахстана учинио велику част Београду свом доласком и замолио да пренесе захвалност грађанима Казахстана за споменик који постаје један у низу симбола Беогарда, али и симбол пријатељства два народа.

Споменик казашком песнику, на који су венце положили два председника, се налази испред пословне зграде "Енергопројект холдинг" у Булевару Михајла Пупина.

Споменик, који је рад вајара Мирлана Азмаганабетова, има за циљ да допринесе даљем јачању веза и ширењу културе између два народа.