Обележена 93. годишњицa смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса

Обележена 93. годишњицa смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса

Обележена 93. годишњицa смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор присуствовао је церемонији поводом обележавања 93. годишњице од смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса, која је одржана код споменика др Арчибалду Рајсу у Топчидерском парку у Београду. 

 

Церемонију је, у име Владе Републике Србије, предводио, државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић. 

 

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, заменица градоначелника Града Београда Весна Видовић, делегација Општине Чукарица, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Зоран Ђурђевић, заменица амбасадора Швајцарске Конфедерације Саскиа Салзман, потомци др Арчибалда Рајса, као и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.   

 

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је у даншњем Хаузаху, Баден 8. јула 1875. године, преминуо у Београду 8. августа 1929. године. Био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

На позив српске Владе др Рајс је 1914. године дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је многе књиге и радове поводом тога.

Са српском војском прешао је у Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године. Заволео је српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији.

Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, док му је срце пренешено у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ратницима погинулим на Солунском фронту.