Aa

Aa

Обележена 76. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату

Обележена 76. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату

Обележена 76. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату

Читај ми

„Наша деца, која данас живе у слободи и миру, морају да знају ко је за то заслужан и зато ћемо увек настојати да сачувамо сећање на оне који су дали своје животе за бољу будућност свих нас“, истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је предводио државну церемонију полагања венаца у оквиру спомен - комплекса Гробља ослободилаца Београда, поводом обележавања 76. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. 

 

Према речима министра, дан када су наши преци ослободили Београд је дан који никада не сме да се заборави и којег треба да се сећамо са поносом.  

 

„Настојаћемо да увек обележавамо све значајне датуме и да њихову важност пренесемо и на све будуће генерације, јер желимо да све оно за шта су се борили наши хероји буде још видљивије. Министарство се активно залаже да очува успомене на све њих , бринући се и о заштити војних меморијала и споменика и то ћемо наставити и у наредном периоду“, поручио је Ђорђевић.

 

Поред министра Ђорђевића венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београдa, СУБНОР-а Србије, Градског одбора СУБНОР-а, Општине Вождовац, као и  представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана у Републици Србији, удружења и грађани.

 

Након вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије помогнути својим совјетским савезницима ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Србије и Југославије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпео девастацију изузетно великог обима.