Обележена 208. годишњица боја на Чегру

Обележена 208. годишњица боја на Чегру

Читај ми

Ниш, Чегар – Помоћник министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић предводио је државну церемонију обележавања 208. годишњице боја на Чегру, 31. маја 2017. године, у оквиру Спомен-комплекса на Чегру код Ниша.


На споменик Стевану Синђелићу на Чегру венце су положили и представници, Министарства одбране, и Војске Србије, Града Ниша, Општине Пантелеј, Српско-руског хуманитарног центра, породице Синђелић као и велики број удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.
Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.
Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.