Aa

Aa

Oбележена 110. годишњицa од формирања „Гвозденог пука“

Oбележена 110. годишњице од формирања „гвозденог пука“

Oбележена 110. годишњицa од формирања „Гвозденог пука“

Читај ми

Државни секретар Mинистарства за рад, запишљацање, борачка и социјална питања Зоран Антић, у име Одбора Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије,  присуствовао је церемонији и положио венац  поводом обележавања 110-те годишњице мобилизације Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“.

 

Церемонију полагања венаца и одавања почасти код споменика јунацима чувеног „Гвозденог пука“ у Прокупљу, у име председника Републике Србије Александра Вучића и највиших државних органа Републике Србије, предводио је председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић.

 

Пошту су одали и венце положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, помоћница министра у Министарству културе и информисања Славица Трифуновић, начелници Топличког, Јабланичког, Мачванског и Расинског управног округа, представници града Прокупља и Врања, општина у Србији и делегације бројних борачких удружења и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије  и грађани.

 

Организатор церемоније град Прокупље, под покровитељством председника Републике Србије, уприличио је и пригодан уметнички програм као и обилазак Спомен собе Гвозденом пуку.

 

Други пешадијски пук „Књаз Михаило“, познатији као Гвоздени пук, био је пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године. Ратна застава другог пешадијског пука Моравске дивизије првог позива „Књаз Михаило“ била је најодликованија застава у српској војсци. Карађорђева звезда са мачевима другог реда, Карађорђева звезда са мачевима трећег реда, Карађорђева звезда са мачевима четвртог реда, Орден Белог орла 3. реда, Златна медаља за храброст, Француски ратни крст са палмом, говоре о храбрости овог пука. Одзив на мобилизацију 1912. године, пре тачно 110 година, био је 100 одсто.