Aa

Aa

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима

Читај ми

Поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја данас је у Спомен парку у Јајинцима одржана државна комеморативна свечаност коју је предводила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

 

Церемонији су присуствовали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, представници других министарстава у Влади Републике Србије, представници Народне скупштине, представници Министарства одбране и Војске Србије,  Града Београда, Општине Вождовац и других  градских општина, дипломатски и војно-дипломатски представници више од четрдесет држава, представници Националног савета Ромске националне мањине, представници Јеврејске националне заједнице, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије, велики број ратних ветерана, некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата, потомци страдалих, представници бројних установа културе, науке, образовања и уметности, као и грађани Београда и других места у Србији.

 

Присутнима се обратио и преживели логораш и председник Удружења логораша Јасеновца из Београда Славко Милановић.

 

Јајинци су највеће место страдања на територији окупиране Србије у Другом светском рату. На овом стратишту у периоду од 1941. до 1944. године убијено је више од 80.000 људи - Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета и антифашиста.