Aa

Aa

Обележен Дан бранилаца отаџбине

Обележен Дан бранилаца отаџбине

Обележен Дан бранилаца отаџбине

Читај ми

Београд – В.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Милошевић, присуствовао је церемонији обележавања државног празника Руске Федерације, Дана бранилаца отаџбине. Том приликом венци су положени на Гробље ослободилаца Београда, на Споменик црвеноармејцу, као и на Споменик Рускe славe на Новом гробљу у Београду.

 

Организатор церемоније је амбасада Руске Федерациије у Републици Србији. Поред в.д. помоћника министра венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, амбасада Азербејџана, Белорусије, Руске Федерације и Казахстана, удружења и грађани.

 

 

Дан бранилаца отаџбине је један од највећих руских празника, а под тим именом слави се од 1993. године. За време Совјетског савеза био је то Дан Црвене армије и флоте. Након распада СССР-а, наставило се са обележавањем празника у Руској Федерацији и још неким републикама бившег Совјетског савеза.

 

Званични Дан Црвене армије, 23. фебруар 1918. године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Лењинграду и Москви и прву борбену акцију против окупационе армије Немачког царства.

 

Овај празник је за Русе симбол херојске историје државе, јединства народа и армије, славе и патриотизма руске војске. У готово свим градовима широм Руске Федерације организују се параде, шетње, концерти, изложбе фотографија, оружја и војне технике, а слави се и у касарнама. Приређују се тематске књижевне вечери и позоришне представе, као и многе друге свечаности.