Aa

Aa

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 205. ГОДИШЊИЦЕ БОЈА НА ЧЕГРУ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 205. ГОДИШЊИЦЕ БОЈА НА ЧЕГРУ

Читај ми

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

Београд – 205. годишњица боја на Чегру биће обележена комеморативним окупљањем које ће бити одржано 31. маја 2014. године са почетком у 11.00 часова у оквиру Спомен-комплекса на Чегру код Ниша.

Државну церемонију обележавања годишњице боја на Чегру предводиће државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Драган Поповић који ће се том приликом обратити присутнима. Крај споменика на Чегру венце и цвеће ће такође положити представници  Министарства одбране, и Војске Србије, Града Ниша, као и великог броја удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба. У оквиру Државне церемоније, планиран је пригодан уметнички програм.

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна  столећа.