Aa

Aa

Нема напретка без енергије младих и искуства старих

Нема напретка без енергије младих и искуства старих

Читај ми

БЕОГРАД - Трећи Фестивал међугенерацијске сарадње "Океј" отворио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је нагласио нема напретка у друштву ако не постоји енергија младости и искуство старије генерације.

Фестивал ће трајати до петка, а учествује више од 500 учесника, где ће програмске активности бити у 24 дневна центра и клуба на територији 14 београдских општина.

Вулин је додао да Србија мора да буде земља међугенерацијске солидарности, а не земља у којој се старија генерација свађа са оном најмлађом.

"Политичари воле да кажу да су пензионери појели будућност својих унука, а како су унуци лењи и незахвални. Није тачно ни једно ни друго. Србија мора да буде добро место за живот свим генерацијама и ово је право место да покажемо да ће тако и бити", нагласио је министар.

Он је додао да међугенерацијска солидарност даје стабилност једном друштву и да ће Влада Србије наставити да води рачуна о својим најстаријим као и о најмлађим грађанима и нагласио да у претходне две године ниједно социјално давање није каснило ни дан.

Директорка Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић каже да је идеја фестивала да се подсетимо на вредности које се можда некада забораве, а то су уважавање старијих у породици, друштву, држави и пажња и брига о најмлађим члановима наше заједнице.

"Фестивал подржава међугенерацијску сарадњу, боље упознавање, размену знања и искустава, јер увек можемо једни од других да учимо. Идемо ка савременом, модерном друштву, али ослањамо се на традицију", рекла је Мишић.

Она се нада да ће фестивал већ следеће године успети да се прошири на остале градове у Србији.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић појашњава да је међугенерацијска сарадња веома важна, да град таквим пројектима посвећује пуну пажњу и да је претходне две године отворено пет кљубова за старе у Београду, посебно у оним деловима града где таквих клубова није било.