Aa

Aa

Министар Вулин уручио донацију за школовање деце оштећеног вида

Министар Вулин уручио донацију за школовање деце оштећеног вида

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин уручио је данас Медицинској школи "Београд" донацију намењену одељењима која школују физиотерапеуте оштећеног вида, поручујући да држава подједнако брине и о образовању и о запошљавању особа са инвалидитетом.

Вулин каже и да ће се Министарство за рад максимално трудити да са Министарством финансија пронађе одговарајућа законска решења којима ће донатори бити помогнути, а не кажњени због тога што помажу.

"Овај апарат је вредан 590.000 динара, за њега је наш донатор платио и порез и ПДВ као да га је неком продао", рекао је Вулин наводећи да би донатори у Србији, као и у већини земаља у свету, требало да буду подстакнути да донирају и помажу онима којима је помоћ потребна, а да због тога не буду "кажњени у финансијском смислу".

Говорећи о запошљавању, Вулин каже да је држава ове године одвојила 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом, те да је ове године за 63 одсто већи број запослених особа са инвалидитетом у односу на прошлу годину.

Прецизирао је да је од почетка године до 30. јуна запослено 3.629 особа са инвалидитетом.

Наводећи значај ултразвучног масажера, апарата који је донирало предузеће "Profesional Medic" за ученике Медицинске школе, Вулин каже да је политика Министарства за рад да увек посматра особе са инвалидитетом кроз оно што оне могу, кроз њихове способности које треба сачувати и увећати, а никако их не посматра кроз оно што не могу.

"На овај начин ми повећавамо њихову способност, дајемо им могућност да науче нешто ново. Ово је леп почетак школске године за децу оштећеног вида. Ово је још један доказ и показатељ колико друштво бирне о особама са инвалидитетом", поручио је Вулин.

Директорка Мединске школе Нада Трифковић рекла је новинарима да је та установа једна од најстаријих, највећих и најпопуларнијих школа у Србији, окружењу и ЕУ, са 40 година дугом традицијом, а која је по квалитету лидер у региону и ЕУ.

Како је навела, посебна част је што је школска година крунисана трогодишњом сарадњом, разумевањем и финансијском помоћи Министарства за рад.

Председник Савеза слепих Милан Стошић рекао је да су физиотерапеути једна од ретких образовних група у Савезу слепих која је тражена за запошљавање, наводећи да је Савез отворио два салона, у Јеврејској и Устаничкој улици где раде физиотерапеути који су се школовали у овој установи.

Истичући изузетну сарадњу са Министарством за рад и министром Вулином, Стошић каже да је у Србији инвалидски покрет и инвалидска заштита много боља и већа у односу на све земље у региону, нарочито када је реч о туђој неги, те да се ових дана води и расправа о стратегији развоја положаја особа са инвалидитетом.