Aa

Aa

Министар Вулин у ХР: Геноцид над Србима починио усташки покрет у НДХ

Министар Вулин у ХР: Геноцид над Србима починио усташки покрет у НДХ

Читај ми

ЗАГРЕБ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас у Загребу да треба говорити о томе да је геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу, на простору НДХ починио усташки покрет.

"То неме везе са политиком", рекао је Вулин новинарима после конференције коју је отворио патријарх васељенски Вартоломеј у српској православниј гимназији, додајући да само истина о Јасеновцу може да помогне жртвама и да се такав ужас више не понови.

Министар је истакао да је патријарху Вартоломеју са којим се сусрео и разговарао у Загребу поклонио икону светог новомученика Вукашина јасеновачког, који је симбол страдања српског народа у Јасеновцу.

"Ужас Јасеновца, Јадовна никада више не сме да се понови", нагалсио је министар.

Говорећи о доласку партијарха Вартоломеја у Загреб на конференцију "Новомученици: Перспектива II", Вулин је изразио задовољство што је тај скуп организован и што су дошли људи из целог света.

"Желим да захвалим његовој светости патријарху васељенском за велики допринос и бригу о ранама српског народа, бригу о геноциду који је извршен над Србима, Јеврејима, Ромима на простору НДХ", истакао је Вулин.

Медије из Загреба је интересовало и због чега је баш министар за рад присуствовао данашњем догађају, на шта је Вулин одговорио да се у оквиру његовог министарства води рачуна о очувању и неговању антифашистичких традиција српског народа и ослободилачких ратова.

"Сходно томе, мој задатак је да будем баш овде и све што има везе са очувањем традиције и све што има везе са потврдом нашег антифашистичког става управо је мој задатак", нагласио је Вулин.

Он је истакао да је дошао да се још једном поклони јасеновачким жртвама и да свако ко има ту потребу треба данас да буде овде.