Aa

Aa

Министар Вулин представио резултате рада Министарства у 2015. години

Министар Вулин представио резултате рада Министарства у 2015. години

Читај ми

БЕОГРАД - Све исплате Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања биле су ове године редовне и ниједно давање није умањено, стопа незапослености је смањена, а за наредну годину планирано је више од 100 милијарди динара, изјавио је данас ресорни министар Александар Вулин.

За остваривање права о пружање услуга Министарства рада, за око 3,3 милиона грађана, за 2016. годину планирана су средства у износу од 101 милијарде динара и од тог укупног буџета Министарства 97 одсто намењено је корисницима права и услуга, рекао је Вулин.

Он је нагласио да је стопа незапослености смањена, да се дугови измирују и да је настављена свеобухватна контрола против свих врста злоупотреба, али да то "ни ове године неће бити велика вест".

Министар је нагласио да је стопа незапослености у овом тренутку 16,7 одсто и да је смањена је за 1,2 процентна поена у односу на други квартал ове године, док стопа запослености становништва радног узраста од 15-64 година износи 53,2 одсто, рекао је Вулин.

Он је на представљању годишње извештаја рада свог министарства подвукао да је та стопа повећана у односу на претходни квартал.

Ипак, додао је Вулин, није задовољан јер је, како је навео, то огромна бројка и велики проценат незапослености, али јесте значајно мање у односу на затечених 25,6 одсто незапослених.

Министар је додао да је од јануара до новембра ове године било 227.149 случајева запошљавања са евиденције НСЗ, као и да је запослено 4.575 особа са инвалидитетом.

"Све можете представити другачије, осим количине новца који се слива у државну касу. За 5,4 одсто повећана је запосленост у односу на исти период прошле године. Повећање запослености дугујемо и министарствима привреде, финансија, томе што смо најстабилнија земља у региону, па инвеститори долазе", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је влада затекла огромна дуговања и да се Министарство рада носило, између осталог, и са дугом према војним пензионерима, да је до 25. децембра у процедуру закључивања уговора о вансудском поравнању ушло 34.983 пензионера што је 84 одсто укупног броја војних пензионера, а да је 5.298 одустало од тужби.

"У јануару ће им једнократно бити исплаћена разлика у једној рати. Пензија им је већ увећана за 6,57 одсто. Враћамо дуг који нисмо направили, више од 21 милијарду динара би ово коштало државу да нисмо реаговали. Обезбедили смо сва потребна средства и први толики дуг исплаћује се у једној рати", истакао је Вулин.

Додао је да је и према 66.000 умрлих пензионера била учињена неправда, па је нађено "и новца и снаге" да се договори са наследницима пољопривредних пензионера.

Издвојено је 1,75 милијарди динара како би се та неправда исправила, а дуг вратио, казао је министар.

Он је навео и да је до 25. децембра Фонду ПИО поднето 220 захтева за повезивање стажа за 7.755 радника, да је до сада повезан стаж по захтеву 83 предузећа са 923 запослена, а да је укупно повезано 2.479 година, 10 месеци и шест дана стажа у укупном износу од 154.363.528 динара.

"Да није одговорне политике владе, ови људи не би могли отићи у пензију", указао је Вулин и додао да је НСЗ решила и дуг од 2003. на име посебне накнаде за привремене незапослене који живе на КиМ, за око 15.600 лица.

Вулин је додао да је исплаћено 49,48 милијарди динара за дечју заштиту за око 490.000 корисника, 28,5 милијарди за социјалну заштиту за око 175.000 корисника, 12,82 милијарде за борачко-инвалидску заштиту за око 34.067 корисника и 54,37 милиона динара за осталу социјалну заштиту.

Министар је навео и да је Министарство имало веома живу законодавну активност и да је конкретно допинело промени живота на боље.

Нека права су побољшана особама са инвалидитетом, рекао је он и додао да до Закона о употреби знаковног језика није постојало звање тумач.

Вулин се осврнуо и на избегличку кризу рекавши да је 625.000 миграната, колико из је прошло кроз Србију у 2015. медицински збринуто, сачувано, штп показује да систем функционише беспрекорно.

"Кроз Србију до сада прошло око 625.000 миграната без иједног инцидента. Бескрајно сам поносан на сваког грађанина Србије који је разумео да ти људи нису претња, већ да заслужују помоћ у невољи", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

Оно што предстоји је доношење неколико важних закона, неки су прошли јавну расправу, а регулишу највећу количину новца у буџету, ради се и на побољшања живота особа са инвалидитетон, закону о вишковима хране, рекао је Вулин.

"Хоћемо идентичне услуге за све на територији Србије, хоћемо да завршимо процес лиценцирања, наставићемо да се боримо против насиља у породици и експлоатацији деце", закључио је министар рада.