Aa

Aa

Министар Вулин осудио напад на Србе у Ðаковици

Министар Вулин осудио напад на Србе у Ðаковици

Читај ми

ЗОЧИШТЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин осудио је вечерас напад на расељене Србе у Ђаковици и оценио да ће овај и слични инциденти отежати посао преговарачима Београда и Приштине у Бриселу.

Вулин је са косовским министром за повратак и заједнице Александром Јаблановићем провео бадње вече у манастиру Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту, код Ораховца на Косову и Метохији.

Вулин је подсетио да трећу годину за редом Срби не могу да уђу у Ђаковицу, да се помоле и то они Срби који су рођени у том граду иако би то, како је оценио, морало да буде универзално људско право.

"Не можемо говорити о срећном празнику када не може свако да дође у своју цркву и да се на празник помоли и ништа више. Опет, ево трећа година за редом, да нам се радост бадње вечери квари Ђаковицом, да нам се радост бадње вечери квари каменовањем", рекао Вулин.

Истакавши да то не може да разуме и прихвати, Вулин је затражио од представника међународне заједнице да се "већ једном ангажују око тога, разлог зашто се то десило је зато што претходних година нико није кажњен".

Према његовим речима, инцидент се данас у Ђаковици не би догодио да је неко кажњен за претходне инциденте и затражио од међународне заједнице да казни оне који не дозвољавају Србима да се помоле у Ђаковици.

"Међународна заједница има обавезу да то уради и тражим од међународне заједнице да то уради", рекао је Вулин истакавши да инцидент у Ђаковици неће помоћи дијалог Београда и Приштине.

"Ово што се догодило данас у Ђаковици отежаће положај преговарачима у Бриселу у фебруару, ово константно понављање насиља ће отежати положај преговрарачима и отежаће сам процес", закључио је Вулин.

Јаблановић је истакао је да ће колико сутра затражити објашњење од косовског министра унутрашњих послова за дешавања у Ђаковици.

Он је казао да су на велики празник људима расељеним из Ђаковице празник покварили појединци, јер су Срби дошли само да обиђу своја огњишта и запале бадњак.

Јаблановић је додао да догађај у Дајковици, када је каменован аутобус са расељеним Србима, неће служити ником на част и одговоре за ово што се десило већ сутра ће тражити од министра унутрашњих послова Косова.