Aa

Aa

Министар Вулин одао пошту Гаврилу Принципу у бившем логору у Терезину

Министар Вулин одао пошту Гаврилу Принципу у бившем логору у Терезину

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, одао је данас пошту Гаврилу Принципу у бившем логору у Терезину.„Ако би се српски народ могао описати у две речи, које означавају суштину његовог постојања, онда су то слобода и дужност, а Гаврило Принцип пример је слободе и дужности, он је српска истина и симбол неуморне и тврдоглаве борбе за слободу, баш какви су и Срби“, изјавио је Вулин.


Министар је у бившем концентрационом логору Терезину у Чешкој, у коме је Гаврило Принцип провео своје последње дане, положио венац и одао пошту испред Принципове спомен-плоче. Вулин је истакао да људе попут њега Србија и Срби не смеју никада да забораве.
“Гаврило Принцип само је био уз свој народ и ништа више. Величина тих људи одређује нас, да ли ћемо и ми заслужити захвално сећање наших потомака, зависи од начина на који ћемо провести живот. Нека би били достојни успомене на Гаврила Принципа. Нека му је вечна слава”, рекао је Вулин.
„Гаврило Принцип никада се није покајао што је био на страни свог народа. Србија и Срби не смеју никада да забораве на како велике људе могу да се ослоне. Да они нису оставили траг у времену, ко бисмо били ми, на кога бисмо се ослонили”, рекао је министар, нагласивши да су људи попут њега изборили право Србији да бира пријатеље, да одреди “пошто ће нешто да купи, а пошто ће да прода”.
Министар Вулин истакао је да је Гаврило Принцип „био бескрајно храбар, честит човек који је волео свој народ изнад свегa и да нема добрих и лоших окупатора, сваки окупатор је пoдједнако зло. Сваки је зло и свака окупација је злочин, а право окупираног народа коме је ускрћеена слобода, неотуђиво је право да се бори свим средствима”.
Вулин је рекао да српски народ никада није изазвао ниједан рат, већ су му били наметнути, без његове воље и жеље, али их је водио зато што другог избора није имао.
“Баш као што ни Гаврило Принцип није имао избора, осим да буде уз свој народ кад год и колико год је потребно. Ратови који су протутњали нашом земљом, од Првог светског рата, Другог светског рата, грађанских ратова, до НАТО агресије, нису били ратови о којима смо могли да одлучујемо. Нисмо их тражили, нисмо их скривили, водили смо их зато што другог избора нисмо имали”, рекао је Вулин.
“Гаврило Принцип је одлучивао у име свог народа и није дозволио да други одлучују уместо њега и ова генерација ће једног дана за себе говорити да је изабрала да одлучује у своје име и у име своје деце.“