Aa

Aa

Министар Вулин: Издвајање за децу ометену у развоју 50 милиона већа

Министар Вулин: Издвајање за децу ометену у развоју 50 милиона већа

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас Хуманитарну организацију "Дечје срце", која помаже особа са сметњама у развоју, те поручио да је за помоћ оваквим удружењима у овој години издвојено 400 милиона динара, готово 50 милиона више него лане.

Након обиласка удружења, Вулин је рекао да деца ометена у развоју имају своју личност и своје потребе као и свако друго дете, а да је на нама је да им помогнемо да те потребе задовоље.

Таква деца, рекао је министар, својим радом разликују се од остале деце, али да то што уче, напредују, што својим радом успевају да обезбеде приходе, показује да је заиста могуће променити живот на боље.

Министар је истакао да особе са инвалидитетом нису ничији терет и да, као што она осећају потребу да неког воле, тако и ми њих волимо и желимо да им живот буде бољи и да њихов живот има смисла.

"Желимо да су у стању да, када их обучимо, да воде рачуна о себи, да живе самостално колико је то могуће. Ниједно људско биће не смете мерити по ономе што оно не може већ га мерите по ономе што може, које су њихове преостале способности. Развијајмо их и унапређујмо", закључио је он.

Политика тог министарства, објаснио је Вулин, биће да обезбеди што више средстава за помоћ деци ометеној у развоју и другим угроженим категоријама.

Председник хуманитарне организације “Дечје срце” Горан Ројевић објаснио је да та организација настоји да припреми особе са сметњама у развоју за оно што ће их чекати у будућности, да живе самостално, да постану равноправни чланови заједнице, као и да за тај евентуални корак припреме и њихове породице.

“Они се, такође, радно оспособљавају како би могли да буду активни у локалној заједници. Сарађујемо са Градским зеленилом како би се укључили у рад у локалној заједници на одржавању паркова, као и на производњи папирних кеса, колача чоко-шљива, и других стари”, рекао је Ројевић.

Он је подвукао да само активан човек може да буде задовољан човек.

“Ако им је испуњено време и ако су они срећни и задовољни, онда је и њихова породица, као и цела заједница, срећна и задовољна”, рекао је Ројевић.

ХО “Дечје срце” постоји већ 16 година, а како каже Рајевић, вера родитеља у њихов рад све те године, највећа су захвалност коју могу да им пруже.

“Смим тим што нас прате 16 година, верују у нас, што се сваким даном све више њих обраћа нама то је највеће хвала за оно што радимо, јер схватамо да наш рад, труд и емоција коју им посвећујемо је оно што стварно њима треба. Нама ово није посао, нама је ово живот”, рекао је Ројевић.

Хуманитарна организација "Дечје срце", помаже особама са сметњама у развоју кроз спровођење интегративних, психосоцијалних и едукативних програма.