Aa

Aa

Министар Селаковић отворио манифестацију ,,Дан борбе против беле куге“

Министар Селаковић отворио манифестацију ,,Дан борбе против беле куге“

Министар Селаковић отворио манифестацију ,,Дан борбе против беле куге“

Читај ми

,,У колевци се добија свака наша национална битка, ако је не добијемо колевкама, џаба нам свака друга победа", истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић приликом отварања манифестације ,,Дан борбе против беле куге", која је 11. пут одржана, ове године у Смољинцу.

 

Подсетивши да је у 2022. години Србија губила 127 људи дневно, Селаковић је рекао да је то један пун авион, али да о паду авиона сви говоре данима, а о проблему беле куге малтене нико. И да је то тако било до пре 5 година, када је Србија, захваљући председнику Вучићу увела нове подстицајне мере за рађање деце.

 

,,Никада држава није показивала толику бригу према онима који желе да рађају и онима који желе да стварају нове животе. Ако погледате данас, мајка која роди прво дете, у року од 35 до 40 дана од државе добија 366.000 динара. Национална служба за запошљавање кроз програм самозапошљавања одваја мање новца од тога за онога ко хоће да започне сопствени бизнис“, истакао је Селаковић.

 

,,Имамо меру и за друго и за треће и за четврто дете. Те мере за треће и четврто дете први пут нису једнократне, двогодишње, једногодишње, то су мере које се исплаћују у наредних 10 година. Та издвајања стално расту, како расте и просечна зарада у Србији. Почели смо када је то износило 150 евра месечно 10 година, дакле тада је било 18.000 евра за 10 година, по последњем нивелисању тих примања, то је скоро 210 евра месечно, 10 година. А када једна мајка роди и треће и четврто дете у размаку од две године, погледајте, то ће бити близу 35.000 евра у периоду од 12 година. То може да буде рата за стан, за онога ко живи на селу за неки добар трактор, за започињање неког доброг посла. То може да буде новац који ће се уплаћивати у приватни пензиони фонд, то може да буде новац који ће се чувати за школовање детета“, рекао је министар.

 

 Министар је додао да у последњих годину и по дана, држава помаже и дајући новац до 20.000 евра за младе мајке и очеве који немају свој стан или немају своју кућу, како би могли да започну да граде кућу или да купе стан.

 

,,Прошле године смо били једина земља од Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Мађарске, Румуније, Бугарске, Албаније, Северне Македоније, Грчке, у којој је 2022. године више деце рођено него 2021. И у првих 6 месеци ове године има нас више рођених, него прошле године", указао је Селаковић.

 

,,Тешка је ово битка, морамо да будемо истрајни у њој, али оно што је најважније јесте да буде љубави више у нама, ако љубави буде више у нама, биће и више деце", закључио је министар.