Aa

Aa

Министар Селаковић на обележавању 209. годишњице Другог српског устанка у Такову

Министар Селаковић на обележавању 209. годишњице Другог српског устанка у Такову

Министар Селаковић на обележавању 209. годишњице Другог српског устанка у Такову

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводио је државну церемонију обележавања 209. годишњице од избијања Другог српског устанка, у оквиру спомен-комплекса „Други српски устанак“ у Такову код Горњег Милановца.

 

„Мало је народа под капом небеском који за једну од главних одлика имају државотворност. Ово је једна од особина која наш српски народ издваја од многих других народа у овом делу Европе, а данашњи дан и наше окупљање овим поводом, представљају један од најважнијих датума у новијој српској историји. Србија данас слави своје претке, који су пре 209. година смогли снаге да се окупе на народном збору овде у Такову и наставе борбу започету 11.година пре тога, а да за вођу устанка изаберу књаза Милоша Обреновића, човека оданог народу, прекаљеног у бојевима и веома вештог са људима. Време је показало да је овај избор  народних главара на збору  у Такову имао пресудан значај на даљи ток борбе нашег народа за ослобођење од вишевековног  турског ропства, васкрс и васпостављање модерне српске државе“, рекао је министар у  Такову.

 

Селаковић је указао на чињеницу да је Милош био активни учесник Првог српског устанка, прекаљени и више пута рањавани  војсковођа, али и неко ко је у најтежем тренутку приликом слома устанка остао уз свој народ.  „Све ово  заједно и још много тога, говорило је да је на чело народа дошао човек који је ванредно добро умео да чита знакове поред пута, иако га је историја запамтила као  неписменог. Решеност за борбу, жеља за слободом, велика јунаштва и лични примери пожртвовања одликују Други српски устанак  и сврставају га у један од највећих и најважнијих догађаја наше историје“, истакао је Селаковић.

 

Селаковић је рекао да је српски народ у Другом српском устанку положио  испит зрелости у новом веку, када се према његовим речима, показало  да смо озбиљно учили на грешкама из прошлости и да их нисмо понављали, све захваљујући вођи књазу Милошу Обреновићу.

 

„Ако бисмо данас анализирали Милошеву личност, а нема ни бољег дана ни симболичнијег  места за то, дошли бисмо до закључка да је реч о човеку који није знао за предају, човеку који борбу никада није прекидао, већ је мењао само њен облик, да је реч о ономе који није улазио у битке које није могао да добије. Ванредно вешто умео је да сагледава ствари из унутар политичког и спољнополитичког угла и да у свему нађе угао гледања у корист  Србије и српског народа. А да све усклади са политичким моментом и унапред делајући припрема терен  за погодне тренутке, који ће се указати  у прошлости,  не у будућности, извлачећи поуке из прошлости за шансе које ће се рађати“, истакао је министар. Он је рекао да је Милош био  озбиљан стратег који је својим чињењем у ходу стварао нове циљеве, а и шансе будућим генерацијама.

 

„Заслуге за народ и обнова државности Милоша су учинили великим, а од 1898. године и званично је одлуком његовог праунука краља Александра Обреновића прозван Милошем Великим. Мишљења сам да поред тога што овај дан празнујемо, значајну историјску годишњицу, што га као свој дан обележава наша дична Војска Србије, да увек треба да себе преиспитамо колико смо свесни наслеђа Милошевог, а његова главна порука и поука садржана је у беспоштедном и посвећеном делању за народ и непрестаном грађењу државе. Србија данас имајући Милоша Великог за узор јача своју позицију, крчи сигуран пут будућим покољењима и све своје битке води најпре мудрошћу и умећем свог државног руководства на челу са председником Републике Александром Вучићем“, нагласио је министар.

 

Селаковић је истакао да је таква Србија била и јесте у стању да се развија,гради и ствара и да изгради аутопут Милош Велики, као највећи и најлепши споменик свом великом књазу и да га пре краја ове 2024. године заврши у деоници до Пожеге, надомак Милошеве родне Горње Добриње.

 

„Управо таква Србија тежи да градећи фабрике, запошљава људе, да од себе прави боље и сигурније место за живот, али и да се на важном месту и у међународној арени, тамо где то није лако, бори за част и образ нашег народа и наше Отаџбине, баш онако како нас је томе учио, како нам је то показао Милош Обреновић, Милош Велики“, закључио је министар Селаковић у свом обраћању на обележавању 209. годишњице од Другог српског устанка.