Aa

Aa

Министар Ђорђевић на трибини под називом „Србија уједињено у борби против насиља над женама”

Министар Ђорђевић на трибини под називом „Србија уједињено у борби против насиља над женама”

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и председник општине Земун Дејан Матић присуствовали су трибини под називом „Србија уједињено у борби против насиља над женама”.

Министар Ђорђевић рекао је да данас, иако смо отвореније друштво које показује своју зрелост причом о проблемима, идаље постоји висок степен насиља, а статистички гледано најчешће је насиље над женама.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је са новим сазивом Владе, формирало нови Сектор за родну равноправност и антидискриминациону политику који се, између осталог, бави и овим проблемом насиља над женама“, истакао је Ђорђевић и додао да овај Сектор активно ради на сузбијању насиља.

Поред новоформираног сектора, како наводи министар, Влада Републике Србије формирала је, након усвајања Закона о борби против насиља, и Савет за борбу против насиља како би адекватним мерама успели да се изборе са свим облицима насиља који постоје у друштву.

„Мислим да се главни узрок, а уједно и решење проблема насиља управо налази у образовању и култури. Држава активно ради на томе да сагледа све аспекте како да помогне младим нараштајима, да разумеју да се проблеми не решавају насиљем“, рекао  је министар и поручио да је Влада Србије у истој мери фокусирана на превенцију и борбу против насиља, као и на едуковање младих да насиље не решава проблеме.

Ђорђевић је нагласио да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, гледајући како да помогне у борби против насиља над женама, започело је активан рад на пројекту формирања СОС телефона који је намењен женама жртвама насиља.

„Пројекат СОС националне линије је у завршној фази, а циљ ове линије је да пружи жртвама насиља одговарајуће информације и психосоцијалну подршку, да против насилника буде преузета адекватна мера, а жртви насиља да омогући одређену врсту помоћи“, објаснио је министар Ђорђевић и додао да је СОС телефон који ће Србија имати урађен по узору на СОС телефоне који постоје у Финској и Аустирији.

„Министарство је на страни свих грађана и грађанки, и мој тим и ја смо ту да вам помогнемо, и све што будемо радили, радићемо транспарентно како би наш рад био ефикаснији, а циљ нам је боље друштво, друштво у коме нема насиља“, рекао је министар и нагласио да ће Министарство наставити активан рад на превенцији и сузбијању насиља.

Председник општине Земун Дејан Матић рекао је да јединствена политика коју спроводи Влада Републике Србије, Град и градске општине има за циљ да брине о грађанима Србије и помогне решавање проблема.

„Оно што ми на локалу можемо да понудимо као помоћ у борби против насиља је правна помоћ у оквиру наше управе, где су стручњаци ту сваког дана да пруже потпуно бесплатну правну помоћ“, рекао је председник општине и апеловао на жене да не трпе насиље већ да се обрате за помоћ.

    На трибини је говорила и Исидора Радовановић, припадница полицијске станице Земун која је жене упознала са новим Законом и поступањем полиције у случајевима насиља над женама.