Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Држава успела да очува радна места и привредни и економски систем

Кисић Тепавчевић: Држава успела да очува радна места и привредни и економски систем

Кисић Тепавчевић: Држава успела да очува радна места и привредни и економски систем

Читај ми

Влада Републике Србије је током ове године била у потпуности фокусирана на очување привредног и економског система, а Србија је у томе била успешнија од већине других земаља, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић приликом обиласка индустрије меса „Недељковић“ у Сремској Митровици.

 

Кисић Тепавчевић је ту приватну фирму обишла поводом почетка исплате првог дела новчане накнаде за децембар 2020. године за кандидате који су укључени у програм „Моја прва плата“ и који су програм оспособљавања започели код послодавца из приватног сектора. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је казала да је посебан циљ ове године био очување радних места, да то није био нимало лак задатак и да то неће бити лак задатак ни у наредном периоду. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је додала да је држава, поред очувања радних места, успела да направи велике помаке када је у питању запошљавање младих лица, а да је за то пре свега заслужан програм „Моја прва плата“.

 

„То је подстицај за запошљавање младих и њихово оспособљавање да раде на конкретним радним местима без обзира на формално образовање“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Како је подсетила, Национална служба за запошљавање је у августу ове године расписала Јавни позив за реализацију програма подстицања запошљавања младих, за који је интересовање показао велики број послодаваца. 

 

„Више од 8.500 лица је запослено по први пут на одређеним пословима, а највећи број у приватном сектору“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је већина уговора до сада потписана.

 

Кисић Тепавчевић је навела и да се у току реализације тог програма указала потреба  за израдом новог закона о радним праксама и оспособљавању и да ће Министарство радити на томе у наредном периоду. 

 

Индустрију меса „Недељковић“, у којој су на основу програма „Моја прва плата“ запослене четири младе особе, обишао је и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.