Aa

Aa

Kараван „Дигитална експедиција“ посетио Смедерево

Kараван „Дигитална експедиција“ посетио Смедерево

Kараван „Дигитална експедиција“ посетио Смедерево

Читај ми

Град Смедерево је овог викенда био домаћин каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција“, покренутог на иницијативу Kабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић.

 

Смедеревчани су имали прилику да се на Градском тргу упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, електронским услугама, електронском трговином, основама дигиталне безбедности и писмености, као и осталим погодностима које нуди дигитални простор и омогућавају нове технологије. Kроз разговоре и радионице са експертима и домаћим инфлуенсерима презентоване су основе дигиталне писмености и безбедности.  

 

Присутнима се обратио Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација: “С обзиром на то да живимо у времену где већина грађана користи информационе технологије, како у обављању приватних обавеза, тако и у пословне сврхе, веома је важно да поседују дигиталне вештине и да континуирано унапређују своја знања како би себи обезбедили лични и професионални развој“. 

 

„Министарство трговине, туризма и телекомуникација посебну пажњу посвећује, поред едукације, програмима превенције на пољу дигиталне писмености и безбедности и због тога учествујемо у програму “Нова писменост”, у партнерству са Америчком агенцијом за међународни развој УСАИД и организацијом Пропулсион, и реализујемо активности у циљу спровођења Стратегије развоја дигиталних вештина“, додао је помоћник министра Сава Савић.

 

Догађају је присуствовао и Миладин Брковић, помоћник министра за рад, борачка и социјална питања који је том приликом изјавио: „Захваљујући иницијативи председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, грађани имају прилику да сазнају прегршт заиста корисних информација и ближе се упознају са дигитализацијом и њеним предностима. Циљ „Дигиталне експедиције“ је приближавање погодности дигиталног света свим слојевима друштва, њихово безбедно коришћење, као и упознавање са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и на који наћин да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу“.

 

Kараван „Дигитална експедиција“ је намењен свим грађанима, почев од најмлађих, који су дигиталном садржају изложени од рођења, па до најстаријих којима су дигитални ресурси недовољно познати и доступни. 

 

Смедеревчанима се обратила и Маја Ћирковић, чланица Градског већа задужена за ресор културе, туризма и информисања, која је том приликом истакла задовољство што се град Смедерево нашао међу 16 градова у Србији кроз које ће проћи караван ,,Дигитална експедиција''.

 

„Србија се као држава позиционирала међу земљама чија јавна управа, привреда и друштво највише напредују када је у питању дигитализација. Влада Републике Србије активно ради на томе да свим грађанима обезбеди доступност услуга и других онлајн могућности, у жељи да се дигиталне вештине, писменост и безбедност нађу међу важним темама на којима ће се заснивати савремено конкурентно српско друштво“, додала је Маја Ћирковић. 

 

Овај пројекат се спроводи уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Kанцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

 

На досадашњем путовању караван је посетио Београд, Пријепоље, Вршац и Шабац, а у наредна три месеца посетиће још 11 градова Србије: Kрушевац, Kраљево, Чачак, Ужице, Суботицу, Алексинац, Ниш, Врање, Пирот, Рашку и Нови Пазар.

 

Више информација можете потражити на сајту digitalnaekspedicija.gov.rs